Περιμένουν τις ανακοινώσεις οι διευθύνσεις εκπαίδευσης

Τοπικά

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά αναμένεται να γίνει η εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν τη σταδιακή επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, σήμερα στις 6 το απόγευμα.
Όπως ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του, τα μαθήματα για τη Γ’ Λυκείου ξεκινούν τη Δευτέρα 11 Μαΐου και μια εβδομάδα αργότερα για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και τα Γυμνάσια. Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, αναμένεται να ανοίξουν την Δευτέρα 1η Ιουνίου.
Στο μεταξύ, οι διευθύνσεις εκπαίδευσης κρατούν στάση αναμονής περιμένοντας να ενημερωθούν και για τα μέτρα που θα εφαρμόζονται στο επίπεδο της υγιεινής.
Ο προβληματισμός πάντως που ήδη υπάρχει από το άκουσμα κιόλας της σταδιακής επιστροφής των μαθητών στις τάξεις, είναι έντονος και αναφέρεται σε μία σειρά ζητημάτων, με κυρίαρχα αυτά της διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων. Ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ηπείρου Κων. Καμπουράκης τόνισε, ότι θα πρέπει να δοθούν επαρκείς διευκρινίσεις για τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, τους αριθμούς των επιτηρητών, των βαθμολογητών, αλλά και των αιθουσών που θα χρησιμοποιηθούν. Προκύπτουν επίσης και άλλες παράμετροι, που σχετίζονται με την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών, που μετακινούνταν στα σχολεία τους με μισθωμένα λεωφορεία, μέχρι και ο τρόπος αντιμετώπισης που θα πρέπει να υπάρχει, στο ενδεχόμενο κάποιος μαθητής ή κάποιος εκπαιδευτικός εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα.

Στα υπέρ η απόκτηση νέου εξοπλισμού

Ο κ. Καμπουράκης στο μεταξύ εξέφρασε την εκτίμηση, ότι στο τέλος της υγειονομικής κρίσης, τα σχολεία θα βγουν αρκετά πιο ενισχυμένα στον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και στις υποδομές τους εν γένει. Η διαδικασία της σύγχρονης τηλεδιδασκαλίας μετά το πρώτο διάστημα εξελίσσεται πλέον ομαλά, ενώ ήδη έχουν γίνει προμήθειες και παραδόσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets από δήμους στην Ήπειρο για τις ανάγκες των μαθητών, όπως και από ιδιώτες.
Ο κ. Καμπουράκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις παρεμβάσεις του δήμου Αρταίων αλλά και του δήμου Πρέβεζας, που είτε με δικά τους χρήματα είτε απευθυνόμενοι σε ιδιωτικές εταιρείες έχουν προμηθευτεί έναν μεγάλο αριθμό tablets, τα οποία διατίθενται για τις ανάγκες μαθητών, που δεν έχουν τις σχετικές δυνατότητες.
«Υπάρχει η διαδικασία του υπ. Παιδείας μέσω του ΕΣΠΑ, είναι όμως κάτι που ίσως καθυστερήσει αρκετά. Ο υπουργός κ. Θεοδωρικάκος είπε ωστόσο, ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν και να παραδώσουν στα σχολεία τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό που χρειάζονται και μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί σε μεγάλο βαθμό οι δήμοι Αρταίων και Πρέβεζας και περιμένουμε να γίνει κάτι ανάλογο και στα Ιωάννινα και στη Θεσπρωτία», κατέληξε ο κ. Καμπουράκης.