Παρατείνεται η αγωνία για το τοπικό lockdown

Τοπικά

Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωναϊού κατέγραψε την Τρίτη η χώρα με 667, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Παράλληλα, καταγράφηκαν 8 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον θλιβερό απολογισμό σε 528. Την ίδια στιγμή, στους 87 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι.
Τα ανακοινωθέντα κρούσματα στα Γιάννενα ανέβηκαν στα 15 ενώ τρία σημειώθηκαν στη Θεσπρωτία και 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή.
Στο μεταξύ, τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για την Καστοριά, τα Ιωάννινα και τη Θεσσαλονίκη, κατά την τακτική ενημέρωση, όπου η κατάσταση με τον κορωναϊό παρουσιάζει ιδιαίτερη επιβάρυνση και – όπως τόνισε – χρειάζεται στις περιοχές αυτές ιδιαίτερα προσπάθεια για να αποφευχθεί εξέλιξη προς το χειρότερο. Όπως σημείωσε, το επιδημιολογικό φορτίο στις παραπάνω περιοχές θα αξιολογηθεί από την ειδική επιτροπή επιδημιολόγων του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωναϊό σε σύσκεψη σήμερα το απόγευμα. Συναγερμός υπάρχει επίσης για τη Βοιωτία και τις Σέρρες και γι’ αυτό ζήτησε από τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα.
Ο κ. Χαρδαλιάς σήμερα θα μεταβεί στην Καστοριά για να συμμετέχει σε σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς και τους τρεις δημάρχους της περιοχής, ενώ την Πέμπτη θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί αντίστοιχη σύσκεψη.
Η Θεσσαλονίκη με 652 ενεργά κρούσματα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Επίπεδο 2, ενώ και στις τρεις περιοχές, όπως σημείωσε, η αύξηση των κρουσμάτων είναι επιθετική και άρα άκρως επικίνδυνη. Στην Αθήνα η κατάσταση παραμένει «κρίσιμα σταθερή» και ιδιαίτερα στον κεντρικό τομέα «εύθραυστη». Για άλλη μία φορά ο Νίκος Χαρδαλιάς απευθύνθηκε στους νέους, ζητώντας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Αποκάλυψε μάλιστα ότι από τα κρούσματα της Δευτέρας, στη Θεσσαλονίκη ο μέσος όρος ηλικίας ήταν τα 30 έτη και στην Αθήνα τα 33 έτη.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης απηύθυνε προειδοποίηση προς τους καπνιστές ως προς τον κίνδυνο να μολυνθούν από κορωναϊό
Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, επεσήμανε πως η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα μας ήρθε στην καλύτερη χρονική στιγμή, δηλαδή λίγο πριν την άφιξη της πανδημίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κορωναϊός είναι ένας ακόμη παράγοντας ώστε ένας άνθρωπος να μην αρχίσει το κάπνισμα, ενώ ταυτόχρονα οι καπνιστές θα πρέπει να μένουν κυρίως σε εξωτερικούς χώρους.