ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – Καθημερινή σίτιση των φοιτητών με μόλις 1,80 ευρώ

Τοπικά

Μόλις 1,80 ευρώ είναι το προβλεπόμενο κονδύλιο του Υπουργείου Υγείας για την σίτιση των φοιτητών περιλαμβάνοντας πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα και μάλιστα όχι τα τελευταία χρόνια της κρίσης αλλά εδώ και 20 έτη.
Παρά ταύτα τα παράπονα των φοιτητών ήταν ελάχιστα στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων με εξαίρεση το πρόβλημα που προέκυψε στη φοιτητική εστία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στη Δομπόλη τους τελευταίους μήνες, μετά την αλλαγή του αναδόχου.
Οι φοιτητές της συγκεκριμένης εστίας διαμαρτυρήθηκαν τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητα του φαγητού με τις πρυτανικές να διαπιστώνουν ότι οι καταγγελίες ήταν βάσιμες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου στην συνεδρίασή της την Τρίτη ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει από την πολιτική ηγεσία το διπλασιασμό του κονδυλίου για κάθε φοιτητή σε 3,60 ευρώ ημερησίως, με το θέμα να αποτελεί αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης στην επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι πρυτανικές αρχές των Ιωαννίνων έγινε αναφορά με όρους σύγκρισης στο αντίστοιχο σιτηρέσιο των 5,20 ευρώ ημερησίως που προβλέπεται για τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις δομές σε όλη την Ελλάδα.
«Προφανώς θεωρούμε ότι και το 3,60 ευρώ δεν είναι ικανοποιητικό, για να καλύπτεται το ημερήσιο κόστος για κάθε φοιτητή. Από την άλλη ενδιαφερόμαστε ως ίδρυμα να αναλάβουμε τη συνολική διαχείριση της σίτισης στις εστίες των Ιωαννίνων για να αναβαθμίσουμε και την ποιότητα και την ποσότητα του φαγητού», τόνισε ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης, με τους αντιπρυτάνεις Μ. Πασχόπουλο, Σπ. Γεωργάτο και Στεφ. Νικολόπουλο να αναφέρονται στην προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών σίτισης.

Ανεπαρκή τα δρομολόγια των αστικών

Στην ίδια συνεδρίαση η Σύγκλητος συζήτησε και ένα διαχρονικό αίτημα των φοιτητών που αφορά τις μετακινήσεις με το Αστικό ΚΤΕΛ.
Η Σύγκλητος ζητά την καθιέρωση μειωμένου εισιτηρίου, εκτιμώντας ότι το ύψος του σήμερα είναι το μεγαλύτερο σε ολόκληρη τη χώρα και ακόμη την ενίσχυση των δρομολογίων ειδικά στις εξεταστικές περιόδους.
Πριν από λίγες ημέρες καταγγέλθηκε και διαπιστώθηκε ότι αρκετοί φοιτητές δεν κατάφεραν να προσέλθουν έγκαιρα στις εξετάσεις, αφού δεν επαρκούσαν τα δρομολόγια των λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ.
«Ζητάμε επίσης τη δωρεάν μετακίνηση των φοιτητών σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και των φοιτητών που μετακινούνται από τη Δομπόλη και τα ξενοδοχεία προς το Πανεπιστήμιο», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης.
Για συνθήκες που δημιουργούν υποψίες ότι οι φοιτητές αντιμετωπίζονται ως αντικείμενο εκμετάλλευσης έκανε λόγο ο κ. Γεωργάτος.

Αίτημα για επέκταση του καταφυγίου

Η κατάσταση στους χώρους της πανεπιστημιούπολης με την παρουσία και κυρίως τις επιθέσεις αδέσποτων σε φοιτητές και προσωπικό του Ιδρύματος παραμένει δύσκολη με τη Σύγκλητο να επαναφέρει το αίτημα προς τον Δήμο Ιωαννιτών αφενός για άμεση επέκταση του καταφυγίου, με την χρήση της έκτασης που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο και αφετέρου με την ενίσχυση των εμβολιασμών και των στειρώσεων.
«Δεν είναι αστείο το θέμα και είμαστε τυχεροί μέχρι στιγμής που δεν έχει προκύψει κάτι σοβαρότερο, γιατί υπάρχουν και ζωονόσοι, όπως η λύσσα που μπορεί να μεταφερθούν στον άνθρωπο από ένα δάγκωμα», ανέφερε ο κ. Γεωργάτος.

Ειδικό κτήριο για συλλογή αποβλήτων

Τέλος, όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης κ. Νικολόπουλος το Πανεπιστήμιο προχωρά στην συγκέντρωση και απομάκρυνση αποβλήτων ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού με την πρώτη φάση να αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Φεβρουαρίου.
Περισσότερο σημαντική όμως είναι η πρόταση που έχει ήδη δρομολογηθεί από τις πρυτανικές αρχές για την διαμόρφωση ενός κτιρίου στο οποίο θα συγκεντρώνονται αποκλειστικά, τα χημικά τοξικά απόβλητα.
Στο Πανεπιστήμιο από το 1998 υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο Τμήμα Χημείας στον οποίο συγκεντρώνονται τα τοξικά εργαστηριακά απόβλητα, με την δομή να έχει και την πιστοποίηση.
Επίσης έχει υπογράψει σύμβαση για τη διαχείριση των τοξικών αποβλήτων με πιστοποιημένη εταιρεία και όπως ανέφερε ο κ. Αλμπάνης το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων βρίσκεται σε μία από τις υψηλότερες θέσεις των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων παγκοσμίως στη διαχείριση τοξικών και περιβαλλοντικά επικίνδυνων υλικών.
«Αυτό που θέλουμε, είναι να αποκτήσουμε έναν χώρο μακριά από τους χώρους που βρίσκονται σε καθημερινή βάση οι φοιτητές και το προσωπικό», κατέληξε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου.