Οι επιτήδειοι ανακαλύπτουν ευφάνταστους τρόπους

Τοπικά

Η Αστυνομία ενημερώνει για τις ηλεκτρονικές απάτες

Σε έξαρση η ηλεκτρονική απάτη, γεγονός που φαίνεται να αποδίδεται αφενός στη μεγάλη διείσδυση του Διαδικτύου και αφετέρου στο γεγονός ότι οι επιτήδειοι ανακαλύπτουν συνεχώς νέους ευφάνταστους τρόπους εξαπάτησης.

Οι επιτήδειοι –ελληνικά και διεθνή κυκλώματα– εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους εξαπάτησης, για να αποσπάσουν σημαντικές πληροφορίες και τραπεζικούς κωδικούς.

Όπως εξήγησε ο  Αστυνόμος Ηλίας Μήτσιος, προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της ΓΑΔΠ Ηπείρου,  οι τρόποι εξαπάτησης διαφοροποιούνται και γίνονται πιο σύνθετοι.

Μεταξύ αυτών η αποστολή παραποιημένων ψηφιακών δεδομένων, παραπλανητικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,  ιών που οδηγούν σε απώλεια περιουσίας αλλά και εξιστόρησης ανύπαρκτων ιστοριών ατυχημάτων με εμπλοκή συγγενικών προσώπων με τελικό σκοπό την απόσπαση χρηματικών ποσών.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να είμαστε ενημερωμένοι ώστε να μπορούμε γρήγορα να κατανοήσουμε ότι πρόκειται περί απάτης ενώ αυτό που η Αστυνομία επαναλαμβάνει συνεχώς και αδιάκοπα είναι ότι δεν δίνουμε για κανένα λόγο προσωπικούς κωδικούς μας.

«Στην περίπτωση μηνυμάτων που φέρονται να προέρχονται από τράπεζες, θα πρέπει κατευθείαν να σκεφτούμε ότι εάν υπήρχε πρόβλημα η τράπεζα θα ενημέρωνε μέσω μηνύματος στον ηλεκτρονικό τραπεζικό λογαριασμό. Αντίστοιχα, μπορεί κάποιος να αποφύγει τις παγίδες, γνωρίζοντας ότι μία τράπεζα δεν θα ζητούσε ποτέ τον κωδικό «PIN» της πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας ή τον κωδικό πρόσβασης του τραπεζικού λογαριασμού μέσω e-banking. Δεν υπάρχει καμία τράπεζα που θα ζητήσει κωδικούς και φυσικά καμία Αρχή. Δεν δίνουμε σε κανέναν τους προσωπικούς μας κωδικούς», ξεκαθαρίζει ο κ. Μήτσιος.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ