Ο θρήνος έγινε οργή…

Τοπικά

Ένα ανθρώπινο ποτάμι πλημμύρισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης των Ιωαννίνων.

Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να ζητήσουν απαντήσεις και απόδοση των ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη που συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία με πανό, πλακάτ και μαύρα μπαλόνια και ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

Κλειστά έμειναν και πολλά εμπορικά καταστήματα ενώ στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες φορείς και σύλλογοι.

Οι διαδηλωτές κρέμασαν μαύρο σεντόνι στην πρόσοψη της Περιφέρειας Ηπείρου σε ένδειξη πένθους.

Στην πρώτη γραμμή φοιτητές και μαθητές

Δεκάδες εκατοντάδες νέα παιδιά -διαφορετικών ηλικιών- κατέβηκαν στο δρόμο, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και ζήτησαν να μη ξεχαστούν οι 57 ζωές που άδικα χάθηκαν στα Τέμπη.

Νέα παιδιά  ζητούν τα αυτονόητα και διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για τα ίδια, για την Ελλάδα. Με πανό στα χέρια, με συνθήματα διατρανώνουν ότι δε θα ξεχάσουν!

Δεν θα ξεχάσει κανείς και δεν πρέπει να ξεχάσεις τις 57 ζωές που κόπηκαν βίαια, τα σπίτια που έκλεισαν, τους γονείς που έμειναν με άδειες αγκαλιές να θρηνούν για τα παιδιά τους που χάθηκαν στη φρικτή μετωπική σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη.

Άνθρωποι που πήγαιναν στη δουλειά τους ή επέστρεφαν και δεν έφτασαν ποτέ…. Η χώρα θρηνεί και την ίδια ώρα οι πολίτες βγαίνουν στο δρόμο και ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Πολίτες που εδώ και δεκαετίες ζητούν το αυτονόητο. Να λειτουργούν οι υποδομές που έχουν χρυσοπληρωθεί και να αναλαμβάνει ο καθένας την ευθύνη της θέσης που έχει.  Νέα παιδιά που ζητούν να πέσει φως και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όσο ψηλά και αν είναι. Παιδιά που θέλουν να λειτουργεί το κράτος και να προσφέρει όλα αυτά που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτονόητα εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η τραγωδία των Τεμπών έβγαλε στο δρόμο μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και πλήθος ανθρώπων.

Οι δυο μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Κατσικά, Ελευθερία Ζώνιου και Έλενα Λέκκα, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ζήτησαν δικαιοσύνη για τα παιδιά που χάθηκαν, για τις οικογένειές τους που θρηνούν. Ζήτησαν να ληφθούν μέτρα και οι υποδομές να λειτουργούν ώστε όλοι να κινούνται, να μεταφέρονται και να ζουν με ασφάλεια.

Στην συγκέντρωση και χιλιάδες φοιτητές. Φοιτητές που θρηνούν για τα παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα. Ζητούν να πέσει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της τραγωδίας, ζητούν λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστεί η χώρα να θρηνήσει νεκρούς. Ως πότε η Ελλάδα θα μαθαίνει από τις τραγωδίες ….

Κατά των κυβερνητικών πολιτικών

Η  Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, είχε προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική  απεργία, μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία.  Κύρια αιτήματα η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και η απόδοση των πραγματικών υπευθύνων για το δυστύχημα στα Τέμπη.

«Το δυστύχημα στα Τέμπη αποκάλυψε την αλήθεια του επιτελικού κράτους που λειτουργεί ως διαχειριστής των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων», υποστήριξε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων,  Χρήστος Γρίβας.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων Νίκος Έξαρχος τόνισε ότι δεν πρόκειται κανείς να ξεχάσει«. Είμαστε εδώ για να πούμε όχι απλά πως δεν ξεχνάμε αλλά για να αποδώσουμε τις ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους που είναι όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών», είπε.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ