Ν. Ανδρουλάκης: «Η ΝΔ υπέστη την πρώτη μεγάλη ήττα»

Τοπικά

Σταθερά προσανατολισμένη στον κύριο αντίπαλο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν όλη η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη από τα Γιάννενα

Σταθερά προσανατολισμένη στον κύριο αντίπαλο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν όλη η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη από τα Γιάννενα στον απόηχο των αυτοδιοικητικών εκλογών που ολοκληρώθηκαν και που τα αποτελέσματα σε πολλές περιοχές της χώρας έδωσαν σημαντική ώθηση στο τρίτο κόμμα.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε σκληρή κριτική κάνοντας λόγο για αλαζονεία της κυβέρνησης για να προσθέσει ότι στην αλαζονεία απάντησε ο λαός με την ψήφο του σε μεγάλους δήμους της χώρας. «Η ΝΔ υπέστη την πρώτη μεγάλη ήττα. Στην προσπάθεια να βάψουν μπλε τον χάρτη συνεργάστηκαν με σκοτεινές δυνάμεις όπως ο κ. Μπέος. Συνεργάστηκαν και με τον Βελόπουλο. Για να βάλουν το πρόστιμο στην ΕΥΠ. Ο κόσμος αποδοκίμασε την αλαζονεία. Θέλει κράτος δικαίου, αξιοκρατία. Εμείς να ενώσουμε δυνάμεις», είπε και συνέχισε «Μπήκαμε απέναντι και φέραμε ισχυρό αποτέλεσμα.  Η ανανέωση είναι κάτι βαθύτερο. Προχωρήσαμε σε ριζοσπαστική ανανέωση. Ο αγώνας μας σιγά σιγά ριζώνει. Θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις. Το σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας . Στόχος μας είναι να γίνουμε κυβέρνηση. Θα κάνουμε όλα τα βήματα για να γυρίσει ο τόπος μας σελίδα. Είμαστε ξανά εδώ ενωμένοι δυνατοί να στείλουμε τη ΝΔ στην αντιπολίτευση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι στόχος είναι να πάρουν στις επόμενες εθνικές εκλογές την διακυβέρνηση της χώρας. Να είναι η δημοκρατική παράταξη στα ηνία και να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η δημοκρατική παράταξη και ανέφερε ότι είναι χρέος τους να αντιμετωπίζουν ότι υπονομεύει τη δημοκρατία κάνοντας λόγο για την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρέμβει στην λειτουργία των Ανεξάρτητων αρχών.

Μίλησε για την κατάρρευση του επιτελικού κράτους λέγοντας ότι τους νοιάζει μόνο η καρέκλα της εξουσίας και αναφέρθηκε στα μεγάλα σοβαρά θέματα της καθημερινότητας που είναι η ακρίβεια και κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κάνει τον  «τροχονόμο» γιατί δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά και δεν επιβάλλονται πρόστιμα. Αργά κάνατε ότι το καταλάβατε …είπε, «γιατί από το γυάλινο πύργο δεν καταλαβαίνεις τα πραγματικά προβλήματα του λαού. Εμείς καταλαβαίνουμε!», σημείωσε.

Για την παιδεία

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της δαπάνης για την δημόσια παιδεία και μίλησε για την ανάγκη ενίσχυσης όλων των εργαλείων για όλες τις βαθμίδες και ειδικά για την πρωτοβάθμια.

Έχουμε χρέος να κάνουμε περισσότερα για να αποτρέψουμε αυτά τα φαινόμενα (σ.σ. βια στα σχολεία)», είπε και συνέχισε κάνοντας αναφορά στην ανάγκη καθιέρωσης του εθνικού απολυτηρίου «Κορυφαίο ζήτημα η καθιέρωση εθνικού απολυτηρίου ώστε εισάγονται στο πανεπιστήμιο με γνώμονα τον βαθμό. Αρκετά με τους πειραματισμούς. Δεν χρειάζεται να έχουμε συνεχώς αλλαγές».

Αναφορά στα θέματα καθημερινότητας

Ο κ. Ανδρουλάκης δεν άφησε εκτός τα μεγάλα θέματα καθημερινότητας. Ακρίβεια, καταστροφές σε Θεσσαλία και Βόλο αποτέλεσαν τμήμα της κριτικής του ενώ μίλησε και για την προσπάθεια «άλωσης» της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών:

«Προσπάθεια άλωσης των ανεξάρτητων αρχών. Ποιοι είναι αυτοί; Για να μείνουν οι κύριοι του Μαξίμου….έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης…. Τι είδαμε στα ακραία φαινόμενα…το επιτελικό κράτος δεν αξιοποιεί το ΕΣΠΑ όπως φάνηκε στη Θεσσαλία. Χρησιμοποιούν τους πόρους μόνο για την εξουσία … Ακρίβεια να καλπάζει …απειλεί τους μεγάλους ομίλους. Αισχροκερδούν εδώ και δύο χρόνια. Ο πρωθυπουργός να μην κάνει τον τροχονόμο στη πλάτη του πολίτη. Δεν υπάρχει ούτε εν πρόστιμο σε σούπερ μάρκετ. Αργά κάνατε ότι το καταλάβατε….», κατέληξε.

Λίγο νωρίτερα τον πρόεδρο είχε υποδεχθεί ο γραμματέας της ΝΕ Βασίλης Γαρδίκος λέγοντας ότι  «… από τα Γιάννενα ξεκινά ο δημόσιος διάλογος για την μεταρρύθμιση. Μέχρι το κίνημα να πετύχει την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών», καλωσορίζοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη στο βήμα.

Παρόντες στις πρώτες θέσεις ήταν μεταξύ άλλων πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων Γιάννης Τσίμαρης, αυτοδιοικητικοί και πλήθος άλλων στελεχών του κινήματος.

Συνάντηση με φοιτητές

Το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε με φοιτητές στο καφέ «Say Yes» στο κέντρο της πόλης. Εκεί, είχε την ευκαιρία να κάνει μια συζήτηση με τους φοιτητές για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου αλλά και για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φοιτητές που ζουν μακριά από την εστία τους και που πολλές φορές εξαιτίας των οικονομικών καταστάσεων δεν μπορούν να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε για ακόμη μια φορά ότι θα πρέπει να στηριχτεί το δημόσιο Πανεπιστήμιο και οι φοιτητές ενώ εξήγησε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση με την στέγαση των φοιτητών δίνοντας ως παράδειγμα λύσεις που έχουν υιοθετηθεί στην Ευρώπη και που θα μπορούσαν και εδώ να βρουν εφαρμογή δίνοντας σημαντική ανάσα σε δεκάδες ελληνικές οικογένειες που με τα βίας μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Οι φοιτητές έθεσαν στον κ. Ανδρουλάκη σειρά θεμάτων και συζήτησαν μαζί του για την ανάγκη ισχυροποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων και αύξησης των κονδυλίων που δίνονται για την παιδεία.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ