«Μουδιασμένη» κίνηση στα καταστήματα εστίασης

Τοπικά

Ως μια καλή αρχή, αν και όχι την καλύτερη δυνατή, χαρακτηρίζουν οι ιδιοκτήτες καφέ, μπαρ, εστιατορίων και γενικά όλων των καταστημάτων εστίασης, την πρώτη μέρα λειτουργίας τους.
Η κίνηση ήταν «μουδιασμένη» κυρίως στα καταστήματα του τομέα του φαγητού, με ιδιοκτήτες και εργαζόμενους να αναμένουν αύξηση την κίνησης με τη βελτίωση του καιρού, που δεν ήταν σύμμαχος. Παρά ταύτα, ανασταλτικός παράγοντας παραμένει ακόμα ο φόβος των πολιτών, που αναμένεται να υποχωρήσει αν είναι θετικά τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και η οικονομική στενότητα που άφησε πίσω του το lockdown.
Όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV ο Σωτήρης Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στην περιοχή των Σεισμοπλήκτων, οι πολίτες μέχρι στιγμής προτιμούν να παραγγείλουν φαγητό στο σπίτι τους, από το να καθίσουν στο χώρο ενός καταστήματος.
«Είναι σίγουρα μία διαφορετική πραγματικότητα από αυτήν που υπήρχε πριν την πανδημία. Μιλάμε για τελείως διαφορετικές και πρωτόγνωρες καταστάσεις και περιμένουμε να δούμε πως θα κινηθεί ο κόσμος για να δράσουμε κι εμείς αναλόγως. Τηρούμε τα προβλεπόμενα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του ΕΦΕΤ, έχουμε αυξήσει τις αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, έχουμε λιγότερες καρέκλες συνολικά και περιμένουμε να δούμε την αντίδραση του κόσμου, που είναι μουδιασμένος όχι μόνο για υγειονομικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους», ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος.
Οι επιχειρήσεις στην εστίαση σύμφωνα με την εικόνα που έχει μεταξύ των συναδέλφων, δεν έχουν προχωρήσει τουλάχιστον σε αυτή τη φάση σε μείωση του προσωπικού. Δεν κρύβουν όμως την ανησυχία τους για το πώς αυτό μπορεί να αλλάξει στην πορεία εάν η κίνηση δεν είναι σε επιθυμητά επίπεδα, ώστε να στηριχτεί η λειτουργία των καταστημάτων.

Η επέκταση θέλει προκαταβολή

Από την άλλη πλευρά, επαγγελματίες του χώρου καταγγέλλουν και το δήμο Ιωαννιτών και τις αρμόδιες υπηρεσίες για ανακόλουθη στάση σχετικά με ό,τι ανακοινώθηκε για την επέκταση του χώρου που καταλαμβάνουν τα τραπεζοκαθίσματα.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, για τα καταστήματα που δε χρησιμοποιούσαν εξωτερικούς χώρους, αλλά υποχρεούνται λόγω των συνθηκών, να το κάνουν σε αυτή τη φάση, η υποβολή της αίτησης για την άδεια χρήσης τραπεζοκαθισμάτων, προϋποθέτει την προκαταβολή του 50% του συνολικού τέλους χρήσης και μόλις η αίτηση εγκριθεί, την πληρωμή και του άλλου μισού.
«Με τα νέα μέτρα και τις αποστάσεις, απευθυνθήκαμε στο δήμο για να χρησιμοποιήσουμε κοινόχρηστο χώρο, για μερικά τραπεζοκαθίσματα. Συνολικά έχουμε 10 τραπέζια λιγότερα και ο δήμος μας ζητά να προκαταβάλλουμε το 50% για την αίτηση και το άλλο 50% μόλις εγκριθεί. Για όλες τις επιχειρήσεις που δε χρησιμοποιούσαν κοινόχρηστους χώρους, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη μείωσης των τελών από τον δήμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.