Μαθαίνοντας την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό

Τοπικά

Αποφοίτησε η πρώτη σειρά σπουδαστών μετά την πανδημία

Ολοκληρώθηκε με την αποχαιρετιστήρια εκδήλωση το βράδυ της Τρίτης, ο θερινός κύκλος μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού στο ΔΙΚΕΠΕΕ «Στ. Νιάρχος» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση περιελάμβανε την απονομή των πιστοποιητικών  παρακολούθησης του κύκλου των μαθημάτων στα οποία πήραν μέρος απόδημοι Ηπειρώτες και αλλοδαποί σπουδαστές.

Η κεντρική στόχευση ήταν και παραμένει η προώθηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού όπως ανέφερε η υπεύθυνη των προγραμμάτων του Κέντρου Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού Βασιλική Παντέλη εκφράζοντας ευχαριστίες προς τις πρυτανικές αρχές, τις διοικητικές υπηρεσίες, τον δήμο Ιωαννιτών και την εταιρεία ΒΙΚΟΣ για την υποστήριξή τους.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Μπατιστάτου που αναφέρθηκε στο ότι οι απόφοιτοι σπουδαστές του θερινού προγράμματος είναι οι πρώτοι που ήρθαν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, μετά την περίοδο της πανδημίας, όπου τα προγράμματα αυτά είχαν ανασταλεί. «Κάνουμε ένα restart και σε αυτό το επίπεδο και οι λίγοι σπουδαστές της πρώτης σειράς μετά την πανδημία ελπίζουμε πως θα είναι ο σπόρος για να έρθουν πολλοί περισσότεροι», ανέφερε η κα Μπατιστάτου.

Ο δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου καθώς επίσης και εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημων Ηπειρωτών έδωσαν το στίγμα της σημασίας που έχει για την πόλη, το Πανεπιστήμιο αλλά και γενικότερα για την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό η συνέχιση υλοποίησης του συγκεκριμένου προγράμματος.

Τα τρία προγράμματα

Στην εκδήλωση της Τρίτης παρέλαβαν πιστοποιητικά παρακολούθησης οι σπουδαστές των τριών εξής προγραμμάτων:

Πρόγραμμα Διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε σπουδαστές από τη Γεωργία. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από 3 έως 12 Ιουλίου 2023 και σ’ αυτό συμμετείχαν 10 άτομα με την υποστήριξη του Υπουργείο Εξωτερικών και της Ελληνικής πρεσβείας στην Τιφλίδα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στους σπουδαστές να γνωρίσουν εκτός από την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, και την τοπική παράδοση της Ηπείρου.

Θερινό Πρόγραμμα για Νέους Απόδημους Ηπειρώτες. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ. από 3 ως 28 Ιουλίου 2023 με απόφαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Απόδημων Ηπειρωτών και με τη βοήθεια του Υπουργείου Εξωτερικών. Το εν λόγω πρόγραμμα απευθυνόταν σε Νέους Απόδημους Ηπειρώτες και είχε στόχο να γνωρίσουν την τοπική πολιτισμική παράδοση, να βελτιώσουν την ελληνομάθειά τους και να επανασυνδεθούν με την πατρίδα τους.

Πάγιο αυτοχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα του Κέντρου για αλλοδαπούς (Θερινό ΚΕ.Δ.Ε.Γ.ΠΟ) από 3 έως 28 Ιουλίου. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν αλλοδαποί σπουδαστές από Τουρκία, Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία, Πολωνία, Γαλλία, Βόρεια Μακεδονία, Τυνησία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Γερμανία, Αυστραλία. Οι σπουδαστές παρακολουθούσαν καθημερινά μαθήματα και ταυτόχρονα είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν μέρη ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος στην Ήπειρο. Στην εκδήλωση, εκτός από τους σπουδαστές, παρέστησαν η πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άννα Μπατιστάτου, ο αντιπρύτανης Διοικητικών και Οικονομικών Υποθέσεων Ιωάννης Λεονάρδος, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτριος Παπαγεωργίου, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γεώργιος Αρλέτος, ο Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημων Ηπειρωτών Σπύρος Κωσταδήμας, ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης Δημήτριος Ντόκος και το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Κέντρου.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ