Λαθροϋλοτόμοι κατέστρεψαν 300 τόνους δρυοδάσους στο Πωγώνι!

Τοπικά

Μία τεράστια περιβαλλοντική και οικολογική καταστροφή, συντελέστηκε στο δημοτικό δάσος του Βασιλικού στο δήμο Πωγωνίου, με τους λαθροϋλοτόμους να εκμεταλλεύονται την περίοδο της καραντίνας, υπολογίζοντας προφανώς στην αδράνεια των αρμόδιων υπηρεσιών.

Περισσότεροι από 300 τόνοι πολύτιμης ξυλείας δρυός υλοτομήθηκαν παράνομα στο δημοτικό δάσος του Βασιλικού, όμως οι δύο φυσικοί αυτουργοί που εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω, αλλά και ο φερόμενος ως ηθικός αυτουργός, εντολέας τους, οδηγούνται άμεσα στη Δικαιοσύνη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που μετέδωσε πριν λίγη ώρα το ITV, στο δελτίο ειδήσεων.

Η επιχείρηση εντοπισμού μάλιστα των δύο λαθροϋλοτόμων, την ώρα που συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο, λίγο έλειψε να έχει και τραγική κατάληξη, καθώς ο ένας εκ των δύο κινήθηκε απειλητικά με το αλυσοπρίονο εναντίον δασικού υπαλλήλου, για να τραπεί σε φυγή, όταν αντιλήφθηκε την παρουσία και άλλων υπαλλήλων της υπηρεσίας.

Η εκτεταμένη παράνομη υλοτομία δρυοδάσους, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή και σοβαρή υποβάθμιση του δασικού οικοσυστήματος, το οποίο θα χρειαστεί δεκαετίες για να επανέλθει. Βρίσκεται μάλιστα σε μία περιοχή, εξαιρετικής βιοποικιλότητας και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δρυοδάση της χώρας μας, γνωστό και για τα ποιοτικά μη ξυλώδη δασικά προϊόντα υψηλής αξίας που εμπλουτίζουν το δασικό του οικοσύστημα.

Στην έκταση όπου πραγματοποιήθηκε η παράνομη υλοτομία εντοπίστηκαν εκατοντάδες υλοτομημένα δέντρα, τα οποία κατασχέθηκαν, με διάμετρο μέχρι 86 εκ., ενώ είχαν διαμορφωθεί σε μήκος 1,20 μ. έτοιμα για να μεταφερθούν.

Ενήμερος και ο δήμος Πωγωνίου

Το μέγεθος της υλοτομηθείσας ξυλείας και η έκταση της επέμβασης οδηγεί σχεδόν αβίαστα στο συμπέρασμα, πως πρόκειται για οργανωμένο τρόπο διακίνησης και γι’ αυτό, οι έρευνες της δασικής υπηρεσίας, που είναι σε εξέλιξη έχουν ήδη οδηγήσει σύμφωνα με πληροφορίες και στην τεκμηρίωση κατηγορίας σε βάρος του ηθικού αυτουργού, κατ’ εντολήν του οποίου φέρεται να ενεργούσαν οι δύο λαθροϋλοτόμοι.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι επειδή το δάσος είναι δημοτικό, ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή και ο ιδιοκτήτης του, δηλαδή ο δήμος Πωγωνίου, στον οποίο η δασική υπηρεσία προτίθεται να διαθέσει κάθε διαθέσιμο στοιχείο, ώστε να καθορίσει τις δικές του ενέργειες.

Επειδή ωστόσο, δεν πρόκειται για το πρώτο περιστατικό λαθροϋλοτομίας στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια και επειδή ακριβώς θεωρείται κρίσιμο ζήτημα η προστασία του δασικού πλούτου, η παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, εφόσον αυτή προκύψει από τα στοιχεία της δικογραφίας και αποφασιστεί από τη Δικαιοσύνη, θα πρέπει να είναι παραδειγματική.

 

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ