ΚΕΔΕ – Ομόφωνο «όχι» για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην ΤτΕ

Τοπικά

Την έντονη και καθολική αντίδραση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ προκαλεί η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, με την οποία εξειδικεύεται η διαδικασία για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Στη συνεδρίασή του την Πέμπτη το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με εισήγηση του Προέδρου του Γιώργου Πατούλη, αποφασίστηκε ομόφωνα να υποβληθεί αίτημα για άμεση κοινή συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και τον Υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση, προκειμένου να διατυπωθούν οι αντιρρήσεις, τόσο ως προς τη συνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων, όσο και ως προς την πολιτική σκοπιμότητα των ρυθμίσεων που αφαιρούν κάθε αυτοτέλεια από τους δήμους και να ζητηθεί η άμεση ακύρωση της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης.
«Η απόφαση για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος αντιβαίνει στα όσα προβλέπει το Σύνταγμα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης στην αρχική του εισήγηση.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ συμφώνησε ομόφωνα ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετική ανταπόκριση στο σχετικό αίτημα της οι νομικοί συνεργάτες της Ένωσης θα προβούν άμεσα σε κατάθεση αιτήσεων ακύρωσης και αναστολής της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ θα κοινοποιηθεί στους Δήμους και στις Περιφερειακές Ενώσεις των Δήμων όλης της Ελλάδας προκειμένου τα Διοικητικά τους Συμβούλια να την συνυπογράψουν.
Επιπλέον η ΚΕΔΕ θα ενημερώσει το ελληνικό κοινοβούλιο και το σύνολο των ευρωπαϊκών αυτοδιοικητικών οργάνων, για την κατάφορη παραβίαση της οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα καθώς και την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Χάρτη Αυτοδιοίκησης.
Αρκετά μέλη του Δ.Σ. αναφέρθηκαν στον κίνδυνο η μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και να κλείσουν πολλά καταστήματα σε όλη τη χώρα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης αναφερόμενος στο θέμα επισήμανε:
«Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ένα υπερσυγκεντρωτικό κράτος το οποίο θα λειτουργεί σε βάρος όλων των υπολοίπων θεσμών.
Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας για ακύρωση της απόφασης θα προσφύγουμε στο ΣτΕ».
Η καθολική αντίδραση των μελών του ΔΣ της ΚΕΔΕ αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι δε θα δεχθούμε τέτοιου είδους εκβιαστικά διλλήματα. Η Κεντρική Διοίκηση θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να νομοθετεί για ζητήματα που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αυτό συνιστά θεσμική εκτροπή, που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού.

Το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Όπως ήταν αναμενόμενο για το συγκεκριμένο ζήτημα συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων στη συνεδρίασή του την Πέμπτη στα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας τόνισε, ότι με την απόφασή της αυτή, η κυβέρνηση καταργεί την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, ενώ πρόσθεσε, ότι θα υπάρξουν και σοβαρά πρακτικά προβλήματα στη διαχείριση των χρημάτων.
Για αιφνιδιαστική και ακατανόητη απόφαση, αμφίβολης χρησιμότητας έκανε λόγο από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θ. Γιωτίτσας.
«Εάν η απόφαση αυτή είχε υποχρεωτικό χαρακτήρα το 2015, όταν η χώρα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, θα υπήρχε μία εξήγηση, τώρα όμως που η αυτές οι συνθήκες δεν ισχύουν, αδυνατώ να κατανοήσω τους λόγους για τους οποίους γίνεται. Υπάρχουν βέβαια πολλά γκρίζα σημεία, που χρήζουν διευκρινίσεων και αυτό θα κάνουμε με την υπηρεσία, αφού αποστείλουμε το σχετικό αίτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», ανέφερε ο κ. Γιωτίτσας.