Καθαρά από κορωναϊό τα λύματα – Αισιοδοξία αλλά χωρίς περιθώρια για χαλάρωση 

Τοπικά

Ευχάριστα είναι τα τελευταία αποτελέσματα των αναλύσεων των ακαθάρτων υδάτων της πόλης. Από τη δέκατη τέταρτη σειρά δειγμάτων βρέθηκε θετικό σήμα κορωναϊού μόνο στον Κατσικά ενώ από τη δέκατη πέμπτη (αναλύσεις 23ης Δεκεμβρίου), κατά την οποία ελήφθησαν δείγματα και μέσα από τη δομή προσφύγων, τα σήματα ήταν αρνητικά για όλα τα σημεία δειγματοληψίας της πόλης.

«Είναι μία ευνοϊκή συνθήκη, ότι η εικόνα αυτή στα ακάθαρτα λύματα των Ιωαννίνων συνδυάζεται με την έναρξη των εμβολιασμών. Είναι η πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα που καταγράφουμε μηδενική ανίχνευση του ιού στα λύματα της πόλης και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά παράλληλα επιβεβαιώνει και ακολουθεί την τάση μείωσης των κρουσμάτων και της διασποράς της νόσου, στην κοινότητα, ειδικά τώρα που δεν έχουμε συρροές κρουσμάτων. Απαιτείται όμως προσπάθεια και συνεχής εγρήγορση για να διατηρηθεί η κατάσταση αυτή», ανέφερε μιλώντας στο ITV η υπεύθυνη του Εργαστηρίου Επιδημιολογίας Ευαγγελία Ντζάνη.

Ακόμη πιο σημαντικό όμως και από τις παραπάνω καταγραφές είναι σύμφωνα με την κα Ντζάνη, να μην περάσει η αίσθηση ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τον ιό και λόγω της μείωσης των κρουσμάτων και λόγω της έναρξης των εμβολιασμών. «Η κόπωση είναι σημαντική και υπάρχει σε όλους από τη δύσκολη κατάσταση εδώ και 10 μήνες. Στην περιοχή υπάρχει μία καλή εικόνα, η οποία λειτουργεί και ως επιβράβευση για τις προσπάθειες όλων. Και τέλος υπάρχει η προσδοκία για το εμβόλιο. Όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν μία αίσθηση ανεμελιάς, που είναι ανθρώπινο μεν, αλλά χρειάζεται να έχουμε υπομονή. Θα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτήν την εικόνα γιατί αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε το μάξιμουμ της ωφέλειας των εμβολιασμών. Αν ξαναμπούμε σε μία περίοδο έξαρσης, θα χάσουμε το πλεονέκτημα, να κάνουμε τους εμβολιασμούς σε συνθήκες ηρεμίας, όπως οι τωρινές, ώστε όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος να εμβολιαστεί», ανέφερε η κα Ντζάνη.