«Ναι» στα led και από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου – Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για την αντικατάσταση του οδοφωτισμού – Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 

Τοπικά

Στην έγκριση των τευχών δημοπράτησης του έργου «παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών» προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η οποία συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας.

Τα τεύχη δημοπράτησης κοινοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου η οποία με απόφαση της Οικονομικής της Επιτροπής έχει προχωρήσει στην έγκρισή τους.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου στο Δήμο Ιωαννιτών, το οποίο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής και θα έχει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη. 

Το έργο περιλαμβάνει την αντικατάσταση των φωτιστικών σε όλη την έκταση του Δήμου Ιωαννιτών με αξιοποίηση του μηχανισμού ELENA και ιδιωτικών κεφαλαίων.

«Η Δημοτική Αρχή συνεπής στις εξαγγελίες της, με την απόφαση αυτή, ολοκλήρωσε την διαδικασία που προβλεπόταν και πλέον ανοίγει ο δρόμος ώστε εντός της νέας χρονιάς να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής. 

 

Ενότητα Πολιτών: Η Δημοτική Αρχή σε ρόλο μαριονέτας

 

Για απαξίωση του ρόλου της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ενότητα Πολιτών», σημειώνοντας ακόμη πως αθετεί τις δεσμεύσεις για πλήρη ενημέρωση. 

«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η Δημοτική Αρχή έχει απαξιώσει εντελώς τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων.

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι παραμονές Χριστουγέννων ενημερώνει τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής για τη σημερινή συνεδρίαση με θέμα «Έγκριση Όρων Διακήρυξης ηλεκτρονικού διεθνή ανοιχτού Διαγωνισμού του έργου με τίτλο «παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών», ζητώντας τους να μελετήσουν μια σειρά μακροσκελών εισηγήσεων, το περιεχόμενο των οποίων ήταν κυρίως τεχνοοικονομικό;

Συγκάλεσε επί της ουσίας μια έκτακτη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στην οποία για ένα κατεξοχήν τεχνικό ζήτημα δεν ζήτησε καν τη γνώμη των υπηρεσιών του δήμου, ενώ απαιτούσε από τα μέλη της να μελετήσουν σε ασφυκτικούς χρόνους μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων τους όρους για ένα διαγωνισμό πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Πού πήγαν άραγε οι δεσμεύσεις για πλήρη ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για κάθε βήμα ενός τόσο μεγάλου έργου;», σημειώνει η «Ενότητα Πολιτών» στην ανακοίνωσή της. 

 

Ιωάννινα 2023: Ο Δήμος δηλώνει ανεπάρκεια πολιτικής ισχύος

 

Από την πλευρά της η παράταξη «Ιωάννινα 2023» κατηγορεί τη Δημ. Αρχή για έλλειψη πολιτικής ισχύος, γνώσης, σχεδίου και επιχειρησιακής δυναμικότητας για το συγκεκριμένο έργο. 

«…διεξήχθη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής με δύο θέματα στην ημερήσια διάταξη που αφορούν τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το έργο «παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Ιωαννιτών», το οποίο η Δημοτική Αρχή το υποβάθμισε σε έργο αλλαγής των συμβατικών λαμπτήρων του οδικού φωτισμού αρμοδιότητας και οικονομικής ευθύνης Δήμου Ιωαννιτών με λαμπτήρες τεχνολογίας LED.

Για το θέμα αυτό, ισχύουν τα ακόλουθα:

-Ο Δήμος Ιωαννιτών δεν γνωρίζει οτιδήποτε ακριβές και βέβαιο για το τεχνικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου.

-Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, και εν γένει ο Δήμος, μετατρέπεται σε χειριστή σφραγίδας και για το έργο αυτό.

-Ο Δήμος δεν προσδιόρισε για το έργο αυτό ούτε το σκοπό, ούτε την επιδίωξη, ούτε τον οικονομικό στόχο, με ακρίβεια.

-Ο Δήμος δηλώνει ανεπάρκεια πολιτικής ισχύος, γνώσης, σχεδίου, επιχειρησιακής δυναμικότητας και ανάλογης προς το έργο αλλά και το μέγεθος του Δήμου, τεχνικής εμβέλειας.

Η παράταξή μας απείχε της διαδικασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης «Ιωάννινα 2023». 

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ