Κατακόρυφη πτώση στις οδικές παραβάσεις – Τα έκτακτα μέτρα είχαν αντίκτυπο και στις συλλήψεις

Τοπικά

Τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας με το κλείσιμο πολλών εργασιακών χώρων σε συνδυασμό με τα μέτρα για τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατακόρυφα οι παραβάσεις του ΚΟΚ αλλά και οι συλλήψεις.
Αναφορικά με τις παραβάσεις, στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου τον Απρίλιο σημειώθηκαν μόλις 1.545, ενώ κατά μέσω όρο σε μηνιαία βάση οι παραβάσεις ξεπερνούν τις πέντε ακόμα και τις έξι χιλιάδες.
Από τις παραβάσεις ξεχωρίζουν οι εξής επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του: 32 για υπερβολική ταχύτητα, 3 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη), 36 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση, 34 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 26 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγησης, 17 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, 22 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, 21 για αντικανονικό προσπέρασμα, 4 για φθαρμένα ελαστικά και 4 για αντικανονικούς ελιγμούς.
Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 44 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 79 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.

Λιγότερα και τα ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 3 τροχαία ατυχήματα (έναντι 9 το 2019). Ειδικότερα, σημειώθηκαν 2 θανατηφόρα τροχαία (έναντι 3 το 2019), κανένα τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (έναντι 1 το 2019) και 1 τροχαίο ατύχημα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι 5 το 2018)
Από τα τροχαία ατυχήματα-δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 3 παθόντες (έναντι 11 το 2019). Ειδικότερα, καταγράφηκαν: 2 νεκροί (έναντι 3 το 2019), κανένας σοβαρά τραυματίας (έναντι 1 το 2019), 1 ελαφρά τραυματίας (έναντι 7 το 2019).
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων – δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και λοιπά αίτια αναφερόμενα σε οδηγούς.

Αισθητά μειωμένες οι συλλήψεις

Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα.
Οι συλλήψεις ήταν αισθητά μειωμένες φτάνοντας τις 214 ενώ σε μηνιαία βάση υπό κανονικές συνθήκες είναι διπλάσιες ή και τριπλάσιες.
Αναλυτικά συνελήφθησαν 214 άτομα και ειδικότερα: 114 για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: 114 (εκ των οποίων 1 διακινητής), 18 για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών», 3 για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων», 9 για κλοπές-διαρρήξεις, 1 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, 1 για διευκόλυνση παράνομης παραμονής στη χώρα μη νόμιμων αλλοδαπών, 26 για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, σωματικές βλάβες, 13 για ενδοοικογενειακή βία, 9 για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.), 7 για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, 1 για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού, 1 για παραβίαση σφραγίδας που έθεσε Αρχή, 1 για παράβαση Τελωνειακού Κώδικα, 5 για συκοφαντική δυσφήμηση, 2 για διατάραξη οικιακής ειρήνης, 1 για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και δύο για παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό Πλημμελήματος.
Ακόμη εξιχνιάστηκαν τέσσερις υποθέσεις απάτης, 16 υποθέσεις κλοπών, 13 υποθέσεις ναρκωτικών, έξι υποθέσεις περί όπλων, μία υπόθεση διευκόλυνσης παράνομης παραμονής στη χώρα μη νόμιμων αλλοδαπών, μία υπόθεση διακίνησης παράτυπων μεταναστών και μία υπόθεση λαθρεμπορίου.
Κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις Αστυνομικές Υπηρεσίες, κατασχέθηκαν διάφορα αντικείμενα, από τα οποία ξεχωρίζουν:
-Κάνναβη: 98 κιλά και 098,1 γραμμάρια
-Ηρωίνη: 5 γραμμάρια
-Κατεργασμένη κάνναβη «σοκολάτα»: 20,6 γραμμάρια
-Μεθαδόνη: 312,5 γραμμάρια
-Ναρκωτικά χάπια: 21
-Μαχαίρια: 2
-Ζυγαριές ακριβείας: 2
-Λαθραίος καπνός: 936 γραμμάρια
-Ανευρεθέντα οχήματα (Ι.Χ.Ε. – Ι.Χ.Φ. μοτ/τες μοτ/τα): 4

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ