ΑΠΣΙ ΠΙΝΔΟΣ: Προτείνει λύσεις για τα αδιάθετα προϊόντα

Τοπικά

Το λουκέτο σε επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι νωπών πουλερικών που προορίζονταν για διάθεση στην ελληνική αγορά να έχουν μείνει αδιάθετοι και τις εταιρείες παραγωγής τους να αναγκάζονται να τα αποθεματοποιήσουν καταψύχοντάς τα.
Σημειώνεται ενδεικτικά πως η μείωση των πωλήσεων στον κλάδο της πτηνοτροφίας έφτασε το 30%. Με σκοπό, έτσι, τόσο τη διάθεση των ποσοτήτων αυτών, όσο και τη στήριξη του κλάδου της πτηνοτροφίας για να μην περικοπούν θέσεις εργασίας και αμοιβές, τη Δευτέρα έγινε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ του προέδρου του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» Ανδρέα Δημητρίου, της υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Φ. Αραμπατζή και του Γεν. Γραμματέα του υπουργείου Γ. Στρατάκου.
Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου μιλώντας στο ITV, στο διάστημα της καραντίνας και των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων έχει σταματήσει η λειτουργία του 50% των επιχειρήσεων, επομένως και της κατανάλωσης των προϊόντων του κλάδου, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι πουλερικών, να έχουν οδηγηθεί στην κατάψυξη.
«Αυτό που προτείνουμε, είναι να βρεθεί λύση για τις ποσότητες αυτές είτε μέσω της διάθεσής τους σε δομές προσφύγων – μεταναστών με επιδότηση από το κράτος είτε μέσω επισιτιστικής βοήθειας που έγινε και στο παρελθόν», σημείωσε αρχικά. Το δεύτερο μεγάλο σκέλος αφορά την ενίσχυσης της χρηματοδότησης και τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.
«Ζητήσαμε να δοθούν κίνητρα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, είτε χαμηλότοκα δάνεια και φυσικά την επιδότηση των θέσεων εργασίας, για να μη χαθεί ούτε μία θέση, ούτε και να υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις εκ των πραγμάτων να κάνουν περικοπές μισθών. Επίσης, να υπάρξει παρέμβαση του κράτους, γιατί ιδιωτικές εταιρείες μείωσαν ήδη κατά πολύ, μέχρι και σε ποσοστό 50% τις τιμές παραγωγού, με αποτέλεσμα να υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν μετακυλήσει κανένα επιπλέον κόστος στον παραγωγό», ανέφερε.