Ισχυρά κίνητρα για την υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτου

Τοπικά

Την υποχρεωτική ασφάλιση ή την παροχή ισχυρών κινήτρων για την ασφάλιση κτιρίων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δρομολογεί η κυβέρνηση

Την υποχρεωτική ασφάλιση ή την παροχή ισχυρών κινήτρων για την ασφάλιση κτιρίων και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων δρομολογεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των αναθεωρητικών μηχανισμών που θέλει να προχωρήσει για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών από μελλοντικές καταστροφές από φυσικά φαινόμενα. Συγχρόνως, η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή ενός τέλους ή φόρου μόνιμου χαρακτήρα με στόχο να αυξηθεί το ειδικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού για την αποκατάσταση των ζημιών που στην περίπτωση της Θεσσαλίας ξεπερνούν τα 500 εκ. και χωρίς να υπάρχει τελική καταγραφή.

Σήμερα, η ασφάλιση ακινήτων είναι υποχρεωτική μόνο για όσους έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο. Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστών Αλέξανδρος Ιωάννου μιλώντας στο Itv εξήγησε ότι δεν συντάσσονται με την «υποχρεωτικότητα» του μέτρου αλλά με την παροχή αυξημένων κινήτρων ώστε να πεισθούν οι ασφαλιζόμενοι για τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από την ασφάλιση ιδιοκτησιών (σπιτιών και επιχειρήσεων).

Ο κ. Ιωάννου με πολλά χρόνια εμπειρίας στον κλάδο των ασφαλειών περιουσίας, εξήγησε ότι η υποχρεωτικότητα δεν αποφέρει αποτελέσματα καθώς ο πολίτης το εκλαμβάνει σαν «χαράτσι» και έτσι δεν αναπτύσσεται ασφαλιστική συνείδηση «εμείς θέλουμε να αποκτήσει ο πολίτης ασφαλιστική κουλτούρα όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό είναι το ζητούμενο ώστε να κατανοήσουμε αυτά που κερδίζουμε από την ασφάλεια», υπογράμμισε.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ασφαλισμένα ακίνητα στην Ελλάδα αποτελούν μόλις το 16% – 20% του συνόλου, την ώρα που η ασφάλιση ακινήτων έναντι του κινδύνου φυσικών καταστροφών είναι ήδη υποχρεωτική σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

«Εμείς προτείνουμε να δοθούν σημαντικά φορολογικά κίνητρα σε όσους αποφασίσουν να κάνουν ασφάλεια περιουσίας επιχειρήσεων ή κατοικιών. Αυτό είναι ένα σημαντικό κίνητρο για τους ιδιοκτήτες», τονίζει ο κ. Ιωάννου σημειώνοντας ότι πρέπει να δίνεται μεγάλη σημασία στην σύνταξη και τους όρους των ασφαλιστικών συμβολαίων ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα αυτών που ασφαλίζουμε και που δικαιούμαστε σαν αποζημίωση», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ