Απαγόρευση των εξαγωγών και καταγραφή όλων των ελλείψεων

Τοπικά

Λύση φαίνεται πως θα υπάρξει το επόμενο διάστημα στο μεγάλο θέμα με τις ελλείψεις στα φάρμακα

Λύση φαίνεται πως θα υπάρξει το επόμενο διάστημα στο μεγάλο θέμα με τις ελλείψεις στα φάρμακα καθώς το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές και η απόφαση αυτή αναμένεται να σταθεροποιήσει την αγορά.

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου ιδιωτική εταιρεία θα αναλάβει να καταγράφει ψηφιακά όλα τα φάρμακα που υπάρχουν στην ελληνική αγορά και ταυτόχρονα να έχει έτοιμη την πλατφόρμα που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς, ώστε να διαπιστώνουν ποια σκευάσματα έχουν ελλείψεις.

Ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου, φαρμακοποιός Γιάννης Μπουσβάρος ρωτήθηκε για τα τρία αυτά μέτρα που επιχειρούν να βάλουν φρένο στα «άδεια ράφια» των φαρμακείων.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει. Οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές και πλέον δεν μπορούμε να βρούμε ούτε μεταξύ μας οι φαρμακοποιοί, φάρμακα για να καλύψουμε τους ασθενείς. Πιο πριν υπήρχε μεταξύ των φαρμακοποιών μια αλληλοβοήθεια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες. Τώρα όμως οι ελλείψεις είναι μεγάλες και δεν βρίσκει κανείς φάρμακα όσο και αν ψάξει. Θεωρώ ότι το μέτρο της απαγόρευσης των εξαγωγών είναι στη σωστή κατεύθυνση», εξηγεί ο κ. Μπουσβάρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία που θα αναλάβει την καταγραφή θα κάνει πλήρη αποτύπωση της ροής τροφοδοσίας των φαρμάκων από την εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και την επεξεργασία όλων των πληροφοριών από τα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργούν και συμμετέχουν στην εν λόγω διαδικασία, για τον έλεγχο των ελλείψεων των φαρμάκων που κατά περιόδους εμφανίζονται στην Ελληνική αγορά, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Επίσης θα κάνει καταγραφή της ροής τροφοδοσίας του φαρμάκου από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες/ΚΑΚ μέχρι την κατανάλωση στον τελικό χρήστη, καθώς και των εμπλεκόμενων πληροφοριακών συστημάτων που υποστηρίζουν την διαδικασία

Να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία καταγραφή, κοντά 200 φάρμακα ευρείας χρήσης λείπουν από την ελληνική αγορά «ελπίζουμε τα μέτρα αυτά να έχουν αποτέλεσμα άμεσο καθώς βρισκόμαστε ήδη στο φθινόπωρο και πρέπει να είμαστε καλυμμένοι πριν ξεκινήσουν οι ιώσεις. Πρέπει να έχουμε επάρκεια και παράλληλα οι εταιρείες να αυξήσουν την διάθεση φαρμάκων στην ελληνική αγορά», κατέληξε ο κ. Μπουσβάρος.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ