Ηλεκτρονικές απάτες ύψους …40 εκατομμυρίων ευρώ

Τοπικά

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή λέει η Αστυνομία

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν οι ηλεκτρονικές απάτες με εκατοντάδες πολίτες να πέφτουν θύματα και να χάνουν ακόμη και πολλές χιλιάδες ευρώ.

Το θέμα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις  καθώς όλα δείχνουν ότι εάν δεν υπάρξει επαγρύπνηση τότε τα περιστατικά αυτά θα αυξάνονται και θα απασχολούν τις Αρχές και στο μέλλον.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοσίων Σχέσεων και ΜΜΕ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου Ηλίας Μήτσιος, στάθηκε στα στοιχεία των ελληνικών τραπεζών σύμφωνα με τα οποία, το πρώτο ενιάμηνο του 2021 το ύψος των ηλεκτρονικών απατών έφτασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ!

Phishing… ή στα ελληνικά «ψάρεμα»

Ένας τρόπος ηλεκτρονικής εξαπάτησης που έχει κάνει πολύ έντονα τελευταία την εμφάνισή του είναι το λεγόμενο phishing, δηλαδή η υποκλοπή προσωπικών κωδικών ή  αριθμών τραπεζικών καρτών.

«Στις περιπτώσεις αυτές αποστέλλονται μαζικά Sms ή e-mails, δήθεν από γνωστή τράπεζα, στα οποία υπάρχει σύνδεσμος και καλείται ο χρήστης να τον πατήσει για να επιλυθεί δήθεν κάποιο πρόβλημα με το λογαριασμό του. Εφόσον επιλεγεί ο σύνδεσμος, γίνεται ανακατεύθυνση σε ψεύτικη σελίδα που μοιάζει με την πραγματική της τράπεζας και εκεί ζητούνται προσωπικοί κωδικοί του χρήστη. Εφόσον τους καταχωρήσει, οι δράστες πλέον έχουν άμεση πρόσβαση στον τραπεζικό του λογαριασμό ή στην τραπεζική κάρτα και πραγματοποιούν είτε μεταφορά χρημάτων στους δικούς τους λογαριασμούς είτε προβαίνουν σε αγορές προϊόντων για λογαριασμό τους.  Τέτοια μηνύματα θα πρέπει να τα αγνοούμε, να μην κάνουμε κλικ στο σύνδεσμο και να γνωρίζουμε ότι οι τράπεζες ποτέ δε θα μας ζητήσουν να τους γνωστοποιήσουμε τους κωδικούς.  Επισημαίνεται ότι ακόμη και αν η αστυνομική έρευνα αποκαλύψει τα στοιχεία ταυτότητας του δικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού, η επανάκτηση των χρημάτων δεν είναι απλή υπόθεση» τονίζει ο κ. Μήτσιος ζητώντας την προσοχή όλων.

Μεγάλος ο κατάλογος… των εξαπατήσεων

Ο κατάλογος με τους πιθανούς τρόπους δράσης εξαπάτησης είναι μεγάλος, Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε εορταστική περίοδο αυξάνονται και οι ηλεκτρονικές αγορές, και η Αστυνομία εφιστά την προσοχή όλων μας για να μη πέσουμε θύματα απάτης: «Επισημαίνουμε στους συμπολίτες ότι όπως κάνουν έρευνα αγοράς για τα προϊόντα που θέλουν να αγοράσουν, έτσι θα πρέπει να κάνουν μία έρευνα και σχετικά με το από πού θα κάνουν τα ηλεκτρονικά τους ψώνια.

Ο εντοπισμός των αναξιόπιστων ηλεκτρονικών καταστημάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο υπάρχουν στοιχεία που μπορούν να  διευκολύνουν. Για παράδειγμα, δε θα πρέπει να δελεαζόμαστε εύκολα από ιδιαίτερα συμφέρουσες τιμές, ειδικά όταν αυτές παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση από τη μέση τιμή που βρίσκουμε στα άλλα καταστήματα

Επίσης, θα πρέπει να μας υποψιάσει αν ως στοιχείο επικοινωνίας με το κατάστημα είναι μόνο ένα κινητό τηλέφωνο, χωρίς να υπάρχει φυσική έδρα του καταστήματος ή αν δε μας δίνεται η επιλογή να πληρώσουμε με αντικαταβολή».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι μπορούμε να αντλήσουμε πληροφορίες σχετικά με το κατάστημα από κριτικές προηγούμενων πελατών σχετικά με την εξυπηρέτηση που έτυχαν αυτοί και αν ήταν ευχαριστημένοι» τονίζει και συμπληρώνει «προσοχή στις περιπτώσεις εξαπάτησης από ιδιώτες που αναρτούν προϊόντα προς πώληση στο διαδίκτυο. Εκεί, το τοπίο είναι ακόμη πιο θολό και καλό είναι να βλέπουμε από κοντά το προϊόν και να μην προκαταβάλουμε το αντίτιμο. «Πολλοί συμπολίτες σε αντίστοιχες περιπτώσεις κατέθεσαν  τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό που τους υποδείχθηκε,  χωρίς ποτέ να τους αποσταλεί το προϊόν».

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ