Η σημασία του εμβολιασμού στην υγεία των πολιτών

Τοπικά

«Υγιής πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης», φράση-σύνθημα για το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης, συνάμα επίκαιρη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, σε μία χρονική περίοδο που μαίνεται η πανδημία αλλά και «ασπίδα» στις ψυχοσωματικές επιπτώσεις που η τελευταία επιφέρει. 

Στο πλαίσιο της από κοινού συνέργειας φορέων (Ιατρών, Εκκλησίας και Δήμων) εντάσσεται και η άμεση ανταπόκριση του Οδοιπορικού στην πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών Ζίτσας για την παροχή ενημέρωσης αναφορικά με τα εμβόλια, τα αυτοάνοσα νοσήματα και την Καρδιά, σηματοδοτώντας παράλληλα μία πιλοτική προσπάθεια σε επίπεδο Δήμων για την επίτευξη του τείχους ανοσίας. 

Η συγκεκριμένη εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Ζίτσας και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους Συλλόγους Βελλαϊτών και με την ευλογία του Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου, στον εξωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Ζίτσας, τηρουμένου του υγειονομικού πρωτοκόλλου (αποστάσεις, μάσκες). Θερμό καλωσόρισμα στους συμμετέχοντες απηύθυνε ο Δήμαρχος Ζίτσας κ. Μιχαήλ Πλιάκος.

Εξέχουσα θέση στις τοποθετήσεις κατείχε η άποψη του Δημάρχου Ιωαννιτών κ. Μωυσή Ελισάφ, ο οποίος τόνισε: «Η λύση για την πανδημία είναι η πρόληψη και αυτή επιτυγχάνεται με το μαζικό εμβολιασμό. Πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε, γιατί διαφορετικά θα πισωγυρίσουμε. Μόνο με τον εμβολιασμό θα έχουμε ένα επαρκές τείχος ανοσίας για την επιστροφή μας στην κανονικότητα. Πρώτη αιτία των μεταλλάξεων που μεταδίδονται ταχύτατα είναι ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων ατόμων». Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.

Ο π. Υπουργός και εμπνευστής της άτυπης κίνησης αλληλεγγύης κ. Αντώνης Φούσας εξήρε τη συμβολή της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων αλλά και τον τρόπο με τον οποίο «αγκάλιασε το Οδοιπορικό ο πεφωτισμένος Μητροπολίτης μας» και τόνισε ότι «το μήνυμα είναι ένα, ουδείς Έλληνας πρέπει να μείνει ανεμβολίαστος». 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Ζίτσας κ. Βούλα Πατραμάνη καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε στη δραστηριότητα του Συλλόγου αλλά και στον π. Πρόεδρο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Αντιδήμαρχος κ. Κατερίνα Μπαλάφα, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Περικλής Γρίβας, ο Πρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Μελετών Ν. Πρέβεζας κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας, ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ένωσης Βελλαϊτών κ. Σωκράτης Μπαλάφας, ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Περικλής Νούλης, Πρόεδροι τοπικών φορέων, κ.α. Την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Συντονιστής Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο κ. Αλέξανδρος Δρόσος, ομ. Καθηγητής Ρευματολογίας («Αυτοάνοσα νοσήματα και κορωνοϊός»), η κ. Σταυρούλα Τσιάρα, Καθηγήτρια Παθολογίας, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων (Κορωνοϊός και εμβόλια»), ο κ. Στέφανος Κωλέττας, Γενικός Γραμματέας Βελλαϊτών («Ζίτσα»),   ο Ζαχαρίας Χριστογιάννης, Καρδιολόγος, («Παρεμβάσεις»), ο Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος («Νομική προστασία») και ο Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Πανδημία και εθισμός στο Διαδίκτυο).