Στους δρόμους ενάντια στο κλείσιμο τραπεζών

Τοπικά

Στην πανελλαδική κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συμμετείχε και η νομαρχιακή επιτροπή Ιωαννίνων, με τα μέλη της να ενημερώνουν τους πολίτες και να μοιράζουν φυλλάδια σχετικά με τη συρρίκνωση τραπεζικών υποκαταστημάτων σε διάφορες περιοχές, μεταξύ αυτών στην Κόνιτσα, την Παραμυθιά και την Πάργα. 

Ο γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σάββας Δημητριάδης μιλώντας στα τοπικά μέσα εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» στις διοικήσεις των τραπεζών, ταυτόχρονα όμως και σε πολιτικό επίπεδο στην κυβέρνηση για την ανοχή που, όπως είπε, επιδεικνύει και αντιμετωπίζει ένα τεράστιο ζήτημα με κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. 

«Η απόφαση αυτή θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στις ακριτικές, νησιωτικές και ορεινές περιοχές τις οποίες καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό, στους παραγωγικούς και άλλους τοπικούς φορείς της οικονομίας και στους εργαζόμενους οι οποίοι καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα στην “εξαναγκαστική” εθελούσια έξοδο και την απόλυση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει ήδη φέρει το θέμα της συρρίκνωσης του δικτύου των τραπεζικών καταστημάτων στη Βουλή με δύο ερωτήσεις, όπου η κυβέρνηση μέσα από τα ερωτώμενα υπουργεία δεν απαντάει τίποτα ουσιαστικά και αφήνει το θέμα στις διοικήσεις των τραπεζών. Στην πράξη όμως όλο αυτό το διάστημα κυβέρνηση και διοικήσεις τραπεζών αγνοούν παντελώς τις διαμαρτυρίες τοπικών κοινωνιών και την αγωνία των εργαζομένων για την εργασία τους, ενώ οδηγούν σε συνεχείς χρεώσεις εκατομμύρια πολίτες μέσα από τις ψηφιακές συναλλαγές, καθώς ουσιαστικά με το κλείσιμο καταστημάτων σε αρκετές περιοχές τις καθιστούν ως το μοναδικό μέσο για την υλοποίηση βασικών συναλλαγών. Ήδη από την Κόνιτσα οι πολίτες υποχρεούνται να μεταβούν στα Ιωάννινα για να ξεμπλοκάρουν τις κάρτες τους και αυτό συνιστά μία μέγιστη ταλαιπωρία και φυσικά μεγάλη οικονομική επιβάρυνση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δημητριάδης.

Σημειώνεται πως για τα τραπεζικά υποκαταστήματα στην Ήπειρο που βαίνουν προς κατάργηση, στην περίπτωση της Κόνιτσας φαίνεται πως οι ισχυρές πιέσεις οδηγούν σε προσωρινή έστω αναθεώρηση της αρχικής απόφασης της Πειραιώς, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα άλλα καταστήματα σε Παραμυθιά και Πάργα.