Η αρχή του τέλους της πανδημίας 

Τοπικά

Ως αρχή του τέλους την πανδημίας του νέου κορωναϊού χαρακτηρίζεται ο εμβολιασμός, ο οποίος ξεκίνησε και στην πόλη των Ιωαννίνων την Τρίτη, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη να είναι ο πρώτος που λαμβάνει το εμβόλιο. 

Αμέσως μετά εμβολιάστηκαν ο καθηγητής Παθολογίας και υπεύθυνος για τη λειτουργία των ΜΕΛ στο ΠΓΝΙ Χαράλαμπος Μηλιώνης και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Σταυρούλα Τσιάρα. Ακόμη εμβολιάστηκαν ο διοικητής του ΠΓΝΙ Νίκος Κατσακιώρης, ο αναπλ. διοικητής Κων. Χολέβας και η αναπλ. καθηγήτρια κα Κοσμίδου. Στη συνέχεια ακολούθησε ο εμβολιασμός και άλλων υγειονομικών του νοσοκομείου, συνολικά 70 ατόμων, χωρίς να αναφερθούν αλλεργικές αντιδράσεις ή παρενέργειες σε κάποιον. 

«Συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε αυτήν την πανδημία. Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει, έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε», δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος επέλεξε να εμβολιαστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε πως ο εμβολιασμός αποτελεί την κορωνίδα των παρεμβάσεων στη μάχη κατά της πανδημίας, σημειώνοντας ότι το επιχειρησιακό σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έχει ξεκινήσει.

«Ακόμη και αν ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό και μέχρι να τον ολοκληρώσουμε θα πρέπει να τηρούμε πιστά τα μέτρα, τις αποφάσεις της πολιτείας, προκειμένου να παραμείνουμε ασφαλείς και να βγούμε νικητές από αυτήν τη μάχη. Ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές μέρες, όπως και τα Χριστούγεννα, να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα και τις οδηγίες. Δεν προστατεύουμε μόνο τον εαυτό μας αλλά και τους δικούς μας ανθρώπους και όλη την κοινωνία», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας στέλνοντας μήνυμα προς τους πολίτες.

Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στην μάχη που έδωσε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, αλλά και όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου, για τη διαχείριση της πανδημίας με άριστα αποτελέσματα.

«Στόχος της πολιτείας και του υπουργείου Υγείας είναι όπως στήριξε το ΕΣΥ να συνεχίζει να το κάνει. Παρακαταθήκη μεγάλη άφησε η πανδημία στο ΕΣΥ, σε προσωπικό, σε οικονομικούς πόρους, σε εξοπλισμό. Είμαστε εδώ για να το ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο, να μην αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας χωρίς την απαιτούμενη φροντίδα, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

 

Σενάρια για κλιμάκια στις απομακρυσμένες περιοχές 

 

Από τις 4 Ιανουαρίου ξεκινά ο μαζικός εμβολιασμός του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία, σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις/ 

Για τη συμμετοχή των ΤΟΜΥ στη διαδικασία των εμβολιαστικών κέντρων, είπε πως υπάρχει μία λογική αναδιάταξης του σχεδιασμού, χωρίς αυτό να σημαίνει, ότι δε θα γίνονται εμβολιασμοί και στις ΤΟΜΥ. Ακόμη είπε, πως ο ΕΟΔΥ θα αναλάβει τον εμβολιασμό των τροφίμων στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, και πως η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο να δημιουργήσει κλιμάκια, τα οποία θα διενεργούν τον εμβολιασμό σε πολίτες που διαμένουν σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της ελληνικής επαρχίας.

 

Η συνειδητή επιλογή των Ιωαννίνων 

 

Συμβολική αλλά συνειδητή ήταν η επιλογή του κ. Κοντοζαμάνη να εμβολιαστεί στα Γιάννενα, θέλοντας όπως είπε με τον τρόπο αυτό να εκπληρώσει και ένα προσωπικό του χρέος απέναντι στην Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στο οποίο φοίτησε, αλλά και σε δύο πρόσωπα που έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην προσωπική του διαδρομή.

«Επέλεξα να εμβολιαστώ στα Γιάννενα, γιατί εδώ σπούδασα, εδώ μεγάλωσα και οφείλω την παρουσία μου σήμερα εδώ, σε έναν άνθρωπο που υπηρέτησε την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο, τον Δημ. Γλάρο, αλλά και τον Χρ. Μασσαλά. Είναι δύο άνθρωποι που με οδήγησαν να ασχοληθώ στον τομέα της υγείας, χάρη σε αυτούς βρίσκομαι εδώ σήμερα και είναι ένας φόρος τιμής που ήθελα να αποδώσω στον Δημ. Γλάρο και να δεσμευτώ, ότι από τη θέση μου θα συνεχίσω να στηρίζω τα νοσοκομεία της περιοχής», δήλωσε συγκινημένος ο κ. Κοντοζαμάνης.

 

Κάλεσμα για εμβολιασμό

 

Τέλος, ο διοικητής του ΠΓΝΙ Νίκος Κατσακιώρης, ο οποίος επίσης εμβολιάστηκε το πρωί της Τρίτης εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον υφυπουργό για τη διαρκή υποστήριξη, κάλεσε τους πολίτες να ανταποκριθούν και να προσέλθουν στον εμβολιασμό, όταν αυτός ξεκινήσει για την κοινότητα και πρόσθεσε, πως ο σχεδιασμός στο ΠΓΝΙ είναι να έχουν εμβολιαστεί σε διάστημα επτά ημερών 450 υγειονομικοί, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή.