Γίνε και εσύ δότης μυελού των οστών

Τοπικά

Είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να σώσει εκατοντάδες ανθρώπους

Είναι η πιο απλή διαδικασία! Συμπληρώνεις την αίτηση, έπειτα με ένα ειδικό στικ-μπατονέτα λαμβάνουν επίχρισμα  από το στόμα (δείγμα σάλιου) και έχεις γίνει εθελοντής δότης μυελού των οστών! Εάν είστε μεταξύ 18-40 χρονών και σε καλή κατάσταση υγείας (ιατρικά κριτήρια) μπορείτε και εσείς να γίνεται εθελοντής δότης μυελού των οστών.

Μια μικρή πράξη με τεράστια σημασία καθώς μπορεί να χαρίσετε ζωή σε  συνανθρώπους  που πάσχουν από καρκίνο του αίματος (συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα) ή άλλα αιματολογικά νοσήματα.

Ο εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο σάλιο, λίγα κύτταρα και λίγο από το χρόνο του.

«Όταν ο ασθενής δεν βρίσκει συμβατό δότη στο οικογενειακό του περιβάλλον (η πιθανότητα συμβατότητας ανάμεσα στα αδέρφια είναι περίπου 30%), η ζωή του εξαρτάται από την εύρεση συμβατού εθελοντή δότη. Καθώς οι πιθανότητες ιστικής ομοιότητας μη συγγενών είναι εξαιρετικά χαμηλή (1:20.000 – 1:1.000.000), χρειαζόμαστε πολλούς για να αυξήσουμε τις πιθανότητες κάθε ασθενής να βρίσκει έγκαιρα το δότη που θα του χαρίσει ζωή. Παγκοσμίως, περισσότεροι από 50.000 ασθενείς κάθε χρόνο, ενήλικες και παιδιά, αναζητούν συμβατό εθελοντή δότη» ανέφερε μεταξύ άλλων η τριτοετής φοιτήτρια της Ιατρικής σχολής Ναταλία Ατζέμογλου και μέλος της ΕΕΦΙΕ που συμμετείχε και εκείνη σε ενημερωτική δράση που έγινε έξω από το κεντρικό δημαρχείο των Ιωαννίνων.

Η διαδικασία είναι πολύ απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι θέληση να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο. «Υπάρχει εσφαλμένη ενημέρωση και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να ενημερώσουμε ώστε ο κόσμος να μην φοβάται και να βοηθήσει. Όσοι περισσότεροι γίνουν δότες, τόσοι περισσότεροι συνάνθρωποι μπορούν να σωθούν. Μπορούν να έχουν ελπίδα» κατέληξε η κα Ατζέμογλου.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ