panepistimiako-nosokomeio

Ασθενής ξυλοκόπησε γιατρό στο ΠΓΝΙ

Νέα

Ένα πρωτόγνωρο περιστατικό έλαβε χώρα το απόγευμα της Κυριακής στο ΠΓΝΙ, όταν ψυχίατρος δέχτηκε επίθεση από άνδρα, ο οποίος βρισκόταν υπό την επήρεια ουσιών.

Ο δράστης, αργά μέχρι εκείνο το απόγευμα, αναζητούταν από τις αστυνομικές αρχές, καθώς σε βάρος του είχε υποβληθεί μήνυση μετά το περιστατικό στα επείγοντα του ΠΓΝΙ, με τον νοσηλευτή της Ψυχιατρικής Κλινικής, Γιώργο Πρέντζα, να σημειώνει πως ο δράστης, βρισκόταν σε μια δύσκολη και επικίνδυνη για τον εαυτό του κατάσταση, όπως αποδείχθηκε και από τους γιατρούς, οι οποίοι κλήθηκαν να τον εξετάσουν και να διαχειριστούν την περίπτωση.

Μετά από την εξέτασή του από την ψυχίατρο και την αποχώρησή της προκειμένου να δοθεί εντολή για την θεραπευτική του αντιμετώπιση, ο άνδρας άρπαξε έναν πυροσβεστήρα και άρχισε να σπάει τζαμαρίες σε πόρτες και παράθυρα, ενώ κινήθηκε απειλητικά προς το μέρος της. Ο φύλακας του νοσοκομείο παρενέβη στο συμβάν και καθυστέρησε τον άνδρα, αλλά μόνο για λίγο, καθώς στη συνέχεια, κινήθηκε στους διαδρόμους του νοσοκομείου όπου και κυνήγησε την γιατρό, την πρόλαβε και την ξυλοκόπησε, για να αποχωρήσει στη συνέχεια από το νοσοκομείο.

Ο κ. Πρέντζας σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα έκανε λόγο για ένα περιστατικό που πέραν της βιαιότητας και των ιδιαίτερων  χαρακτηριστικών του, λόγω της κατάστασης στην οποία βρέθηκε ο ασθενής και δράστης του ξυλοδαρμού, ανέδειξε και τις τεράστιες δυσλειτουργίες στο χώρο του νοσοκομείου και ειδικότερα στα ΤΕΠ.

«Σίγουρα, ήταν ευτύχημα, που η εξέτασή του έγινε στα ΤΕΠ και όχι σε κάποιον απομονωμένο χώρο, όπου δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η κατάληξη. Από την άλλη όμως, δε μπορεί να λέμε για κάθε περιστατικό, ότι είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο, γιατί έχει δημιουργηθεί μία ολόκληρη κατάσταση στον καιρό της πανδημίας με τη λειτουργία των ΤΕΠ και την αναστολή ή υποβάθμιση πολλών λειτουργιών του νοσοκομείου. Δύο χρόνια και δεν έχουμε καταφέρει να λύσουμε το μείζον, που είναι ότι όποιος θέλει μπαίνει από όπου θέλει στο νοσοκομείο», ανέφερε αρχικά ο κ. Πρέντζας.

Σε βάρος του δράστη της επίθεσης και του ξυλοδαρμού της ψυχιάτρου, η διοίκηση του νοσοκομείου έχει υποβάλλει μήνυση.

 

Επικοινωνία του Διοικητή της ΥΠΕ με την γιατρό

Άμεση ήταν η αντίδραση από πλευράς του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ και της Διοίκησης του ΠΓΝΙ μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό. Συγκεκριμένα, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, επικοινώνησε με την γιατρό, θύμα της επίθεσης, εκφράζοντας το ενδιαφέρον τόσο του ίδιου, όσο και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, ενώ κινήθηκαν και όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, σε συνεργασία με την διοίκηση του ΠΓΝΙ. Αμέσως μετά την ενημέρωση που είχε ο κ. Γιάννης Καρβέλης, ζητήθηκε η παρέμβαση του Εισαγγελέα, ενώ κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά κατά του δράστη.

«Καταδικάζουμε κάθε μορφής βία εναντίον των εργαζομένων και επιστημόνων που στελεχώνουν τις υγειονομικές μας μονάδες. Η Υγεία είναι αγαθό για τον πολίτη και οι εργαζόμενοι που την υπηρετούν και προσφέρουν τα μέγιστα σε αυτό τον αγώνα, πρέπει να είναι θωρακισμένοι και ασφαλείς, προκειμένου να είναι προσηλωμένοι στο έργο τους. Δεν θα επιτρέψουμε καμία βιαιοπραγία εις βάρος των ιατρών, των νοσηλευτών και των εργαζομένων μας. Με απόλυτο αρωγό σε αυτή την κατεύθυνση το Υπουργείο Υγείας, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, έτσι ώστε τέτοια περιστατικά να αποτελέσουν παρελθόν στον χώρο της Υγείας», κατέληξε ο κ. Καρβέλης.