Θ. ΠΛΕΥΡΗΣ-Αρχές του 2022 το φάρμακο για τον κορωνοϊό

Νέα

Δεν υφίσταται συζήτηση για «μωβ περιοχές», ξεκαθάρισε ο υπουργός

«Δεν υπάρχει συζήτηση για ‘μωβ περιοχές’, τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργείου. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει εισήγηση από τους ειδικούς αλλά δεν θα αλλάξουμε το μοντέλο που ανακοινώσαμε πριν 10 ημέρες. Αυτό που συζητείται είναι η απλοποίηση των μέτρων, κατά βάση να επιστρέψουν όσο πιο κοντά γίνεται στην κανονικότητα οι αμιγείς χώροι και να είναι κοινά τα χαρακτηριστικά για τους μεικτούς χώρους», είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega, σχετικά με τις «μωβ περιοχές», ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως η συζήτηση γίνεται για τα μέτρα στους μεικτούς χώρους «ώστε ο κάθε πολίτης να ξέρει τι ισχύει για κομμωτήρια, σούπερ μάρκετ κτλ. έτσι ώστε να είναι εύκολα υλοποιήσιμα».

Εμβολιασμοί

Σε ό,τι αφορά την πορεία των εμβολιασμών, ο υπουργός Υγείας είπε: «Στους εμβολιασμούς τα νούμερα είναι πάνω από 60% στον γενικό πληθυσμό και πάνω από 70% στον ενήλικο πληθυσμό. Υπάρχουν περιοχές με πιο έντονη επιδημιολογική κατάσταση, που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από τον μέσο όρο. Γίνεται προσπάθεια να πιεστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδιαίτερα για όσους είναι άνω των 60 ετών. Το 87% με 90% στις ΜΕΘ προέρχεται από ανεμβολίαστους, ενώ μόλις το 10% προέρχεται από εμβολιασμένους».

Ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε πως το Υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση δεν είναι εναντίον των ανεμβολίαστων, ενώ τόνισε πως τα στοιχεία είναι εκείνα που δείχνουν την αλήθεια, χαρακτηρίζοντας τον κορωνοϊό, ως εχθρό.

«Δεν είμαστε εναντίον των ανεμβολίαστων. Εχθρός μας είναι ο κορωνοϊός. Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κινδυνεύουμε λιγότερο να βρεθούμε σε ΜΕΘ εάν έχουμε εμβολιαστεί». Όπως είπε ο ίδιος, ένας 60χρονος που έχει εμβολιαστεί έχει 94% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει βαριά.

«Προσπαθούμε με τις κινητές μονάδες εκεί που έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί», είπε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλη προσέλευση για την τρίτη αναμνηστική δόση.

Ο κ. Πλεύρης είπε πως το ιδανικό θα ήταν, για το ποσοστό εμβολιασμού, να φτάσει στο 70% στον γενικό πληθυσμό και στο 80% στον ενήλικο πληθυσμό.

«Πλέον ο καθένας έχει πρόσβαση στα εμβόλια και η σκυτάλη έχει περάσει πια στην πειθώ», τόνισε ο κ. Πλεύρης και ανέφερε πως η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, θα ανακοινώσει πως θα ανοίξουν γραμμές για την ενημέρωση των δύσπιστων πολιτών ως προς τα εμβόλια. «Η ενημέρωση θα γίνεται κατευθείαν από τον γιατρό ώστε να μην περνάει κάποιος στη διαδικασία της ενημέρωσης από το ίντερνετ ή την τηλεόραση».

Για την τρίτη δόση είπε πως εξαρτάται από την ηλικία αλλά και τη συμπλήρωση του εξαμήνου, καθώς μπορεί κάποιος άνω των 60 ετών να μην εμβολιάστηκε τον Φεβρουάριο, αλλά τον Ιούνιο, και να μην μπορεί αυτό το διάστημα να λάβει την αναμνηστική δόση. Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως έχουν υπάρξει κυρώσεις στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, ενώ δήλωσε πως το εμβόλιο είναι το πιο αξιόπιστο όπλο που έχουμε. «Το υπουργείο είναι αμείλικτο σε διαδικασίες εκβιασμού σε γιατρούς που προσπαθούν να κάνουν και τη δουλειά του και για παράδειγμα τους εμποδίζουν να διασωληνώσουν», είπε.

Αρχές του 2022 το φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Ιδιαίτερα, για τους επόμενους μήνες εκτός από τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το εμβόλιο. Από τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένονται τα πρώτα φάρμακα κατά του κορονοϊού, ωστόσο στόχος είναι να μην νοσήσει κανείς και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.

Για το πότε θα φτάσει το φάρμακο στην Ελλάδα, ο κ. Πλεύρης είπε πως «εξαρτάται από την εταιρεία. Έχω κάνει συναντήσεις με όλες αυτές τις εταιρείες που έχουν τη δυνατότητα παραγωγής φαρμάκου και το μικρότερο χρονικό διάστημα που μπορεί να έρθει είναι σε 7 με 8 μήνες από τώρα. Σκοπός είναι, βέβαια, να μην φτάσει κάποιος σε αυτό το σημείο».

«Πέρυσι δεν υπήρχε το εμβόλιο και είχε γίνει επιλογή το ΕΣΥ να είναι μονοθεματικό. Πλέον έχουμε μοιράσει τις κλίνες, 50% για covid και 50% για non covid. Από τότε που ο καθένας μπορεί αν εμβολιαστεί δεν έχουμε επιλογή να κάνουμε το ΕΣΥ μονοθεματικό. Δικαίωμα στο ΕΣΥ έχουν για να εγχειριστούν και άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλες νόσους. Θωρακίζουμε το σύστημα υγείας, αλλά δεν πρόκειται άνθρωποι που νοσούν από άλλες αιτίες να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα για να υπάρξουν κενές κλίνες ΜΕΘ».

Τα χειρουργεία πλέον έχουν μπει σε σειρά, αλλά υπάρχει απουσία γιατρών και ιδιαίτερα έλλειψη αναισθησιολόγων. Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως δίνονται κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τα κενά στο ΕΣΥ, ενώ έρχονται περίπου 6.000 νέες προσλήψεις γιατρών.

Παρελάσεις

Ο κ. Πλεύρης, σχετικά με το εάν θα επιτραπούν φέτος οι παρελάσεις, τόνισε πως δεν θα υπάρξει περιορισμός και στόχος είναι η επιστροφή στην ομαλή δραστηριότητα.

«Δεν υπάρχει το πρότυπο των κόκκινων περιοχών και υπάρχει ανακούφιση στα μέτρα εκεί που είναι αμιγώς χώροι για τους εμβολιασμένους. Υπάρχει το εμβόλιο και η κοινωνία δεν μπορεί να πηγαίνει πίσω και να μην λειτουργεί, επομένως δεν θα υπάρξει περιορισμός στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, άρα μπορούν να γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.