ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΚΟΛΑΣ -«Ο καρκίνος θεραπεύεται»- Μεγάλο όπλο η πρόληψη!

Τοπικά

«Ο καρκίνος θεραπεύεται» αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο νέος πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Παράρτημα Ιωαννίνων Ευάγγελος Γκόλας

«Ο καρκίνος θεραπεύεται» αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο νέος πρόεδρος της Αντικαρκινικής Εταιρείας Παράρτημα Ιωαννίνων Ευάγγελος Γκόλας επ’ αφορμής της παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου.

Ο κ. Γκόλας εξήγησε ότι η παγκόσμια ημέρα είναι μια ημέρα ενθύμησης καθώς μεταξύ άλλων μηνυμάτων επιχειρεί να δώσει έμφαση στη διαπίστωση ότι μεγάλο μέρος των περιστατικών καρκίνου μπορούν να αποφευχθούν μέσω της πρόληψης, και ότι επίσης μεγάλο μέρος των θανάτων από καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης.

«Σήμερα η χημειοθεραπεία, η ανοσοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία αλλά και άλλες θεραπευτικές αγωγές κατά του καρκίνου δεν έχουν καμία σχέση σε αποτελεσματικότητα, χρόνο θεραπείας και κυρίως παρενέργειες με τις παλιότερες αντίστοιχές θεραπείες. Η δε χειρουργική ογκολογία έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που η νόσος μπορεί και αφαιρείται ριζικά συνήθως χωρίς να αφήνει αναπηρία πίσω της. Σήμερα ο καρκίνος θεραπεύεται» δήλωσε ο κ. Γκόλας

Η πρόληψη σώζει ζωές

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Ιωαννίνων της Ελληνικής Αντικαρκινικής εξήγησε πως κυρίαρχο ρόλο παίζει  η σωστή ενημέρωση για την πρόληψη που ισοδυναμεί με ίαση.

Ο καρκίνος περιλαμβάνει μια ομάδα νοσημάτων που απειλούν τη ζωή και γι αυτό είναι σημαντικό να εντοπίζονται νωρίς, σε πρώιμο στάδιο, για να μπορούν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς. Συνεπώς η πρόληψη μέσω της κλινικής εξέτασης και των εργαστηριακών εξετάσεων έχει τεράστια αξία για την έγκαιρη διάγνωση στον καρκίνο και τη θεραπεία με στόχο την ίαση.

«Είναι σημαντικό να κάνουμε έλεγχο μέσα από προληπτικές εξετάσεις ειδικά από μια ηλικία και έπειτα» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γκόλας εξηγώντας ότι δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει ο οποιοσδήποτε φόβος αισθανόμαστε υπογραμμίζοντας πως «μη φοβόμαστε τον καρκίνο μπορούμε να τον τιθασεύσουμε και να τον θεραπεύσουμε».

Σκυτάλη από την Νίκη Αγνάντη

Τέλος, ο κ. Γκόλας έκανε ειδική αναφορά στην προκάτοχό του Ιδρύτρια του Παραρτήματος των Ιωαννίνων Νίκη Αγνάντη. Ο κ. Γκόλας αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της κα. Αγνάντη καθώς έχει συνδέσει το όνομά της με σπουδαίες δράσεις ενημέρωσης και πρόληψης « Παίρνω την σκυτάλη από την ιδρύτρια του παραρτήματος Νίκη Αγνάντη, η οποία είναι και η ψυχή της αντικαρκινικής και ζητάω από όλους συμπαράσταση για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο μας που παλεύει με την νόσο να θεραπευτεί και σύντομα να επανενταχτεί στο κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον».

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ