Πρόθεση για τοπικό δημοψήφισμα μετά την καταψήφιση

Τοπικά

Την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου ώστε να προχωρήσει η ωρίμανση του έργου ενεργειακής αναβάθμισης, καταψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων. Υπέρ της εισήγησης ψήφισαν 22 Δημοτικοί Σύμβουλοι και κατά 23.
Μετά το αποτέλεσμα της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και οι επικεφαλής των παρατάξεων «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας και «Γιάννενα Τώρα» προχώρησαν σε κοινή συνέντευξη τύπου. Στη συνέντευξη τόνισαν δύο σημεία, αφενός πως η «συμμαχία» των παρατάξεων της αντιπολίτευσης στερεί από την πόλη και τους δημότες τη δυνατότητα για ένα μεγάλο έργο και πως η Δημοτική Αρχή θα χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατότητες που της παρέχει ο νόμος, ακόμη και αυτή των τοπικών δημοψηφισμάτων.
Ο δήμαρχος στην αρχική του δήλωση υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Για δεύτερη φορά η πόλη είναι θύμα μιας ανίερης συμμαχίας ετερόκλητων παρατάξεων. Μιας συμμαχίας που αδιαφορεί για τα συμφέροντα των συμπολιτών και θέλει μόνο να πλήξει την Δημοτική Αρχή. Οι μάσκες έπεσαν. Οι θιασώτες μιας κρατικοποιημένης οικονομίας που αντιπαλεύουν τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα συμπορεύονται αρμονικά με τους δήθεν υπέρμαχους της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων για το συμφέρον της πόλης. Όλα τα υπόλοιπα είναι προφάσεις. Το Σεπτέμβριο θύμα ήταν η καθαριότητα της πόλης που παρόλες τις δικές μας προσπάθειες εξακολουθεί να έχει προβλήματα. Σήμερα, με θλίψη διαπιστώνουμε ότι η ίδια συμμαχία, αποφάσισε να αφήσει την πόλη στο σκοτάδι. Στο σκοτάδι που κληροδότησε η Δημοτική Αρχή Μπέγκα.
Θέλω να καταλάβουν οι συμπολίτες μου ότι η δημοτική αρχή δεν έχει την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν έχει ουσιαστικά την δυνατότητα να αποφασίζει για το πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει, για τα έργα που θέλει να κάνει, για τις παρεμβάσεις που θέλει να δρομολογήσει. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής.
Σήμερα γινόμαστε θεατές παράδοξων γεγονότων: Η παράταξη του κ. Μπέγκα, η οποία επί πέντε χρόνια δεν κατάφερε να αντικαταστήσει ούτε ένα λαμπτήρα, καταψηφίζει την προγραμματική σύμβαση για την αντικατάσταση του φωτισμού σε όλη την έκταση του Δήμου, από το κέντρο της πόλης μέχρι το τελευταίο χωριό. Η κ. Καλογιάννη, που ως αντιπεριφερειάρχης δήλωνε περήφανη για το πρόγραμμα ELENA και προέτρεπε τους Δήμους της Ηπείρου να συμμετάσχουν σε αυτό, σήμερα καταψηφίζει. Επί της ουσίας καταψηφίζει το δικό της σχέδιο, την δική της δουλειά. Οι υπόλοιπες παρατάξεις ταυτίστηκαν πιστεύοντας ότι πλήττουν πολιτικά την δημοτική αρχή.
Τι κατάφεραν; Να στερήσουν την δυνατότητα ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου, να κρατήσουν την πόλη όμηρο της προσωπικής τους πικρίας και των φιλοδοξιών τους.
Τις τελευταίες ημέρες, σε όλες τις παρατάξεις και χρόνος δόθηκε και στοιχεία δόθηκαν και δυνατότητα πλήρους ενημέρωσης υπήρχε. Δεν ήθελαν τίποτα από όλα αυτά. Το όχι ήταν προαποφασισμένο.
Είναι ολοφάνερο ότι για μεγάλα και σοβαρά θέματα δεν υπάρχουν περιθώρια συναίνεσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η Δημοτική Αρχή από τούδε και στο εξής μία επιλογή έχει… Να απευθύνεται στους πολίτες…».
Απαντώντας σε ερωτήματα ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι στην παρούσα φάση, η συζήτηση αφορούσε αποκλειστικά και μόνο στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ηπείρου ώστε να προχωρήσει η εκπόνηση των μελετών και η ωρίμανση του έργου χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο.
Η συζήτηση δεν αφορούσε ούτε στις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, ούτε σε όρους δημοπράτησης, ούτε σε δημοπράτηση, στάδια που έπονται και για τα οποία θα αποφάσιζε το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τόνισε ακόμη ότι ήταν μία από τις φάσεις που προέβλεπε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε ληφθεί τον περασμένο Οκτώβριο.
«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και για την πόλη που δεν είναι καθαρή και για την καθημερινότητα που δεν αλλάζει. Όταν δεν καταφέρνεις αυτό που υπόσχεσαι προεκλογικά είσαι υπόλογος στους πολίτες.. Από τούδε και στο εξής ο καθείς και τα όπλα του» κατέληξε ο Δήμαρχος.

Επίθεση σε πολιτικό επίπεδο από Ν. Γκόντα

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκος Γκόντας δήλωσε ότι με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου χάθηκε η δυνατότητα να εκτελεστεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα για το Δήμο.
«Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Οι ετερόκλητες συμμαχίες, οι ανίερες συμμαχίες, οι ιδεολογικές και ιδεοληπτικές προκαταλήψεις ανθρώπων, οι οποίοι στο βωμό της μικροπαραταξιακής, μικρόψυχης αντιμετώπισης άφησαν την πόλη να μην έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει την καθαριότητα που της ταιριάζει, οι ίδιοι λοιπόν συμμάχησαν εκ νέου πιστεύοντας ότι έτσι υπηρετούν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Τραγελαφικά πράγματα. Άνθρωποι οι οποίοι είχαν διεκδικήσει πριν από λίγους μήνες, την μητρότητα του προγράμματος ELENA καταψηφίζουν, χωρίς να είναι σε θέση να αιτιολογήσουν τη μεταστροφή τους. Η παράταξή μας την προηγούμενη δημοτική περίοδο, στη δημοτική περίοδο που γνώρισε ξηρασία από έργα, είχε προτείνει και ήταν υπέρμαχη της πρότασης για το πρόγραμμα ELENA. Δυστυχώς, άνθρωποι οι οποίοι τότε ψήφιζαν υπέρ του προγράμματος ELENA, σήμερα ψηφίζουν τελείως διαφορετικά. Έχουν τη μεγάλη ευθύνη, να απολογηθούν εκείνοι στους Γιαννιώτες επειδή η πόλη θα μείνει στο σκοτάδι μιας αδιανόητης πολιτικής διελκυστίνδας».

Α. Μπαρτζώκας: Λύση είναι το τοπικό δημοψήφισμα

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας τόνισε ότι μπροστά στην επίδειξη δύναμης που κάνει η αντιπολίτευση λύση είναι να προσφύγει η δημοτική αρχή σε τοπικό δημοψήφισμα.
«Τεχνοκράτες της παράταξής μας πήγαν στην Περιφέρεια, μελέτησαν όλα τα στοιχεία και διαπίστωσαν ότι έχει γίνει μία άριστη δουλειά. Τι θέλουμε να κάνουμε.. Να αλλάξουμε 17 χιλιάδες λαμπτήρες και να εξοικονομήσουμε ενέργεια κατά 62,5%. Ένα ποσό από την εξοικονόμηση θα πάει στον ιδιώτη που θα κατασκευάσει το έργο και ένα άλλο ποσό θα έρθει στο Δήμο ώστε να γίνουν έργα για τους πολίτες. Τι άλλο; Ότι ο δήμος δεν θα έχει κανένα κόστος για την μελέτη του έργου. Ποιο ήταν το λάθος; Ότι θελήσαμε να αντικατασταθεί ο φωτισμός σε όλη την έκταση του Δήμου. Η σημερινή ψήφος της αντιπολίτευσης είναι ψήφος κατά της πόλης και των δημοτών. Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έκαναν μία επίδειξη δύναμης. Η παράταξη μας θα προτείνει στην δημοτική αρχή να συμφωνήσουμε ώστε να προχωρήσουμε σε τοπικά δημοψηφίσματα».

Θ. Μπέγκας: Δεν σέβονται το Δημοτικό Συμβούλιο

Στην αντεπίθεση βγήκε λίγη ώρα μετά η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Θωμά Μπέγκα κατηγορώντας τη Δημοτική Αρχή ότι, μη σεβόμενη τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν σέβεται την αρχή της δημοκρατίας. Στην ίδια ανακοίνωση υπερασπίζεται τις δικές της ενέργειες σχετικά με τον διαγωνισμό αναβάθμισης του οδοφωτισμού.
«Ο σεβασμός στο κυρίαρχο συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης, το δημοτικό συμβούλιο, είναι βασική αρχή της δημοκρατίας. Το ίδιο και στις αποφάσεις του. Αυτό όμως δεν φαίνεται να ισχύει για τη δημοτική αρχή η οποία φροντίζει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου να αποδεικνύει το αντίθετο.
Ξεκινώντας από την ακύρωση ενός διαγωνισμού που βασιζόταν σε μια ομόφωνη απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου απέδειξε το έλλειμμα σεβασμού στις συλλογικές αποφάσεις και ακύρωσε κάθε έννοια συνέχειας στη Διοίκηση.
Τονίζουμε ότι μιλάμε για την ακύρωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης της δικής μας δημοτικής αρχής για όλο το Δήμο η οποία θα υλοποιούνταν σε τρεις φάσεις, κάτι που η σημερινή δημοτική αρχή θέλει να αποκρύπτει.
Αν δεν είχε ακυρωθεί εκείνος ο διαγωνισμός σήμερα θα βρισκόταν σε φάση υλοποίησης το πρώτο στάδιο της αντικατάστασης των λαμπτήρων οδοφωτισμού με νέους τεχνολογίας led και πολύ άμεσα θα απολαμβάναμε τα οφέλη.
Ειδικά με τις μεθοδεύσεις που επέλεξε να επαναφέρει, σε μια διαφορετική λογική, το θέμα της αντικατάστασης του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led, φρόντισε να αποδεικνύει συνεχώς την αλήθεια των ισχυρισμών μας.
Φυσικά και δεν πανηγυρίζουμε που δεν προχωράει ένα έργο σημαντικό για τον τόπο, το οποίο η δική μας δημοτική αρχή έβαλε μπροστά. Οι ευθύνες γι’ αυτή την εξέλιξη όμως βαραίνουν αποκλειστικά τη σημερινή δημοτική αρχή και τις παρατάξεις που την απαρτίζουν.
Πλέον η δημοτική αρχή έχει όλα τα περιθώρια να μελετήσει ξανά το έργο και εμείς θα είμαστε παρόντες με την ευθύνη της ψήφου μας και πάντα πιστοί στις αρχές μας να υποστηρίξουμε ότι θεωρούμε ότι συμφέρει τους κατοίκους των Ιωαννίνων.
Τα σενάρια συνομωσίας που απεργάζεται η δημοτική αρχή δεν κάνουν καλό ούτε στη Δημοκρατία, ούτε στον τόπο, ειδικά όταν αναφέρονται σε απόλυτα διαφανείς αποφάσεις των συλλογικών οργάνων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της παράταξης.

Τ. Καλογιάννη: Αδιαφανείς οι διαδικασίες

Από την πλευρά της η παράταξη «Ιωάννινα 2023» με επικεφαλής την Τ. Καλογιάννη σε ανακοίνωσή της υποστήριξε πως καταψήφισε τον διαγωνισμό λόγω αδιαφάνειας των διαδικασιών. Παράλληλα έδωσε ένα δικό της χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου.
«Επτά μήνες μετά τη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου 2019, στην οποία χορηγήθηκε στη Δημοτική Αρχή η εξουσιοδότηση -με καθοριστική τη στήριξη της παράταξή μας δια της θετικής μας ψήφου- να προβεί σε κάθε ενέργεια για την προώθηση υλοποίησης του έργου αυτού, αποδείχθηκε ότι, η Δημοτική Αρχή όχι μόνο δεν «ξέρει να σχεδιάζει, να μελετά και να ωριμάζει έργα», αλλά από επιπόλαιους και κυρίως αφανείς χειρισμούς είναι ικανή να «παγιδεύσει», πιθανώς, το Δήμο σε συμβάσεις με όρους δυσμενείς για το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών.
Το καίριο όμως πολιτικό διακύβευμα, για την παράταξή μας, ήταν και παραμένει η αδιαφάνεια. Η παράταξη μας ψήφισε, σήμερα, κατά της αδιαφάνειας των διαδικασιών.
Για μία ακόμη φορά προτρέπουμε τη Δημοτική αρχή να προχωρήσει τη διαδικασία, με το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα, που διασφαλίζει, με την κοινή λογική, την αντικειμενικά ομαλή υλοποίηση του έργου και κυρίως υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας:
-Εκπόνηση όλων των απαιτούμενων μελετών από την Περιφέρεια και υποβολή αυτών στις υπηρεσίες του Δήμου και στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έγκρισή τους, μέσω ή όχι Προγραμματικής Σύμβασης, καθώς αυτή δεν είναι υποχρεωτική αφού ο Δήμος έχει, ήδη, «ενταχθεί» στον μηχανισμό ELENA.
-Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί του τύπου της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και κατ’ επέκταση τον τρόπο διαγωνισμού (ΣΔΙΤ, ΣΕΑ, κλπ) και την εμπλοκή ή μη της Περιφέρειας στη διαγωνιστική διαδικασία.
-Στην περίπτωση που αποφασιστεί η διαγωνιστική διαδικασία να ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια, να συναφθεί αντίστοιχη Προγραμματική Σύμβαση.
-Διενέργεια του διαγωνισμού», σημειώνεται μεταξύ άλλων.