Ενημερώθηκαν για τις δομές και τον ξενώνα Φιλοξενίας θυμάτων βίας

Τοπικά

Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και η συζήτηση αφορούσε τον Ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας

Αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων,  η οποία απαρτιζόταν από την Ελένη Λάκκα- Αναπληρώτρια γραμματέα, την Έλενα Τζίμα -Υπεύθυνη στον Τομέα Δικαιοσύνης, την Ρένα Δεληκούρα -Υπεύθυνη στον Τομέα Υγείας και την  Βιργινία Γκέγκα- Υπεύθυνη στον Τομέα Αθλητισμού –Εθελοντισμού, υποδέχτηκαν στον ΟΚΠΑΠΑ ο Πρόεδρος, Δημήτρης Πάνου και ο Αντιπρόεδρος, Ι. Τσίμαρης.  Η συνάντηση έγινε με την ευκαιρία της Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και η συζήτηση αφορούσε τον Ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους που λειτουργεί στον «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» από το 2013.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης υπήρξε ενημέρωση και συζήτηση για τις υπόλοιπες δομές του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.». Υπήρξε κοινή συναντίληψη ότι οι ανάγκες της κοινωνίας που σχετίζονται με τις λειτουργίες των δομών του «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» έχουν αυξηθεί και πρέπει να υπάρξουν αφενός επαρκής χρηματοδότηση για την εύρυθμη λειτουργία τους, όσο και θεσμικές παρεμβάσεις από το κράτος, για την ενίσχυση των υπαρχόντων δομών, που σχετίζονται με την Προσχολική Αγωγή, τα άτομα με αναπηρία και τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

«Ασπίδα» για 175 γυναίκες και παιδιά

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ έκανε νωρίτερα παρουσίαση του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής (Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.), που λειτουργεί από το 2013, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής των Ελλήνων.

Όπως ανέφερε, κάνοντας έναν απολογισμό, στα δέκα χρόνια λειτουργίας της δομής φιλοξενήθηκαν συνολικά 175 άτομα, από τα οποία 78 είναι γυναίκες και 97 παιδιά. Ο Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. είναι ο πρώτος ξενώνας, που άνοιξε από το Δίκτυο στο οποίο ανήκει με εποπτεύουσα αρχή την Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Έχει δυναμικότητα 20 κλινών και φιλοξενεί γυναίκες που είναι θύματα βίας, πρόσφυγες, ΑμεΑ, μονογονεϊκές, Ρομά (γυναίκες πολλαπλών διακρίσεων και κοινωνικών ανισοτήτων) και τα παιδιά τους. Οι παροχές της δομής περιλαμβάνουν την ασφάλεια, σίτιση, αξιοπρεπή διαμονή, κοινωνική υποστήριξη, ψυχολογική υποστήριξη, εργασιακή και νομική συμβουλευτική.

Η εισαγωγή στη δομή γίνεται μετά από αίτημα των φορέων παραπομπής, εισήγηση προς την Ομάδα Διοίκησης Έργου του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. και ιατρικές εξετάσεις των ενδιαφερομένων. Η δομή στελεχώνεται με ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, διοικητικό, παιδοψυχολόγο, βοηθητικό προσωπικό και φύλακες.

Ο πρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. τόνισε ότι οι ανάγκες της κοινωνίας είναι αυξημένες και κατέθεσε προτάσεις για τη βελτιστοποίηση των προσφερόμενων υπηρεσιών του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους, όπως η μονιμοποίηση των εργαζομένων στους Ξενώνες, αφού πλέον οι ανάγκες για τις υπηρεσίες τους συνεχίζουν και υφίστανται. Επίσης, πρότεινε να υπάρχει η δυνατότητα μοριοδότησης των γυναικών για τη συμμετοχή τους σε προκηρύξεις εργασίας του Δημοσίου αλλά και να δοθούν κίνητρα σε εργοδότες του Ιδιωτικού τομέα για την πρόσληψή τους.