Ελπίζουν σε άλλη πρόσληψη οι καθαρίστριες

Τοπικά

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης, με τη συμμετοχή πολλών εργαζόμενων του νοσοκομείου ως έκφραση στήριξης, οι 17 καθαρίστριες του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου που πρόκειται να χάσουν τη δουλειά τους, για τυπικούς κυρίως λόγους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, με δεδομένο πως η διαδικασία ελέγχου από τον ΑΣΕΠ έχει φτάσει πια στο τέλος της και δεν υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια διεκδίκησης ή νομικών ερμηνειών, μοναδική λύση φαντάζει για τις εργαζόμενες, η πρόσληψή τους μέσω της διαδικασίας που υλοποιεί το ΠΓΝΙ για την πρόσληψη 50 συνολικά εργαζομένων στην καθαριότητα. Μία διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά από τους 50 εργαζόμενους που ζητά το νοσοκομείο έχουν προσληφθεί οι 12.
Η προοπτική αυτή επισημάνθηκε ως πρόταση και από τον διοικητή του ΠΓΝΙ Β. Τσίκαρη σε δηλώσεις του αμέσως μετά το τέλος της κινητοποίησης, αλλά και από τους εκπροσώπους του Συλλόγου των Εργαζομένων στο νοσοκομείο.
Ο κ. Τσίκαρης έκανε λόγο για μία αδικία που συντελέστηκε σε βάρος των 17 εργαζόμενων, η οποία μπορεί να διορθωθεί μόνο εάν προσληφθούν μέσω της διαδικασίας που έχει κινήσει το νοσοκομείο για την ενίσχυση του τομέα καθαριότητας.
«Έχουμε ζητήσει 50 επιπλέον εργαζόμενους στην καθαριότητα και έχουν ήδη έρθει 12. Θεωρούμε, ότι αφού οι 17 εργαζόμενοι θα απολυθούν και στη θέση τους θα αναλάβουν υπηρεσία άλλοι, θα μπορούσαν να προσληφθούν και να καλύψουν τα κενά των άλλων θέσεων. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί στο νοσοκομείο με τη λειτουργία νέων δομών, όπως η Μονάδα Λοιμωδών και η ΜΑΦ. Είναι μία πολιτική απόφαση όμως», τόνισε ο κ. Τσίκαρης.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η πρόταση του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ όπως μεταφέρθηκε από τον αντιπρόεδρο Άρη Φωτίου.
Η Χριστίνα Παπαδημητρίου, μία εκ των 17 εργαζομένων στην καθαριότητα αναφέρθηκε στους τυπικούς λόγους για τους οποίους η ίδια και οι συνάδελφοί της, θα χάσουν τη δουλειά τους, κάποιοι μάλιστα ενώ απέχουν ελάχιστο χρόνο πριν τη συνταξιοδότησή τους.

Βαθύτερο το πρόβλημα με τους συμβασιούχους

Μία βασική πτυχή πάντως της συγκεκριμένης υπόθεσης, που αναδεικνύει ωστόσο και μία διαχρονική παθογένεια αλλά και τις πολιτικές επιλογές, διαχρονικά, είναι ο αριθμός των συμβασιούχων εργαζόμενων στο ΠΓΝΙ και γενικότερα στα νοσοκομεία της χώρας. Μόνο στο ΠΓΝΙ υπάρχουν 507 συμβασιούχοι, οι οποίοι πληρώνονται από το νοσοκομείο, κοστίζοντας (μισθοδοσία – ασφαλιστικές εισφορές) περίπου 1,2 εκ το μήνα.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΠΓΝΙ Γ. Φλούδας, η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα, είναι η μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου και φυσικά η τροποποίηση του Οργανισμού του νοσοκομείου.
Ο Γ. Πρέντζας από το ΠΑΜΕ Υγείας και ο Χαρ. Παππάς αντιπρόεδρος της ΕΙΝΗ, αναφέρθηκαν και σε άλλες απολύσεις συμβασιούχων στον τομέα της υγείας, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες και σε άλλα νοσοκομεία της περιοχής, όπως στη Λευκάδα.
Τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου τέλος, στις εργαζόμενες καθαρίστριες μετέφερε ο Κων. Ηλίας, γραμματέας του ΔΣ του ΕΚΙ.