Έλεγχοι σε αμπελώνες και καλλιέργειες

Τοπικά

Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που έκανε τους ελέγχους ενημέρωσε το Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο

Σε αμπελώνες και καλλιέργειες (αραβόσιτου, μηδικής, τριφυλλιού, σιτηρών) του Δήμου Ζίτσας έγιναν έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος της καταστροφής που έχουν υποστεί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Οι καλλιεργητές είναι σε απόγνωση καθώς οι καλλιέργειες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και σε πολλές περιπτώσεις η παραγωγή έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που έκανε τους ελέγχους ενημέρωσε το Δήμαρχο Μιχάλη Πλιάκο «Η ανταπόκριση των στελεχών του υποκαταστήματος Ιωαννίνων του ΕΛ.ΓΑ. ήταν άμεση και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό», ανέφερε ο Δήμαρχος Ζίτσας υπογραμμίζοντας πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει από εδώ και πέρα να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε οι πληγέντες καλλιεργητές να αποζημιωθούν άμεσα και στο ακέραιο και ταυτόχρονα να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να ληφθούν μέτρα στήριξης και για τις ζημιές που δεν αποζημιώνει ο ΕΛ.ΓΑ. «Οι αμπελοκαλλιεργητές και παραγωγοί στο Δήμο μας είναι σε απόγνωση καθώς βλέπουν την παραγωγή τους φέτος να χάνεται με καταστροφικές συνέπειες για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και δεν πρέπει να τους αφήσουμε στο έλεος του Θεού» επεσήμανε ο κ. Πλιάκος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος Ιωαννίνων ΕΛ.Γ.Α. Ιωάννης Παπαγιάννης και ο Τμηματάρχης εκτιμήσεων Αντώνιος Πιλιαφάς, μέχρι και τις 10 Ιουλίου, καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων από τους παραγωγούς, έχουν υποβληθεί στο υποκατάστημα 430 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.300 αγροτεμάχια στους Δήμους Ζίτσας και Κόνιτσας.

Από αυτά έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις σε περίπου 900 αγροτεμάχια και υπολείπονται οι εκτιμήσεις σε αμπελώνες από χαλάζι και καλλιέργειες αραβόσιτου καθώς είναι σε εξέλιξη το μέγεθος της ζημιάς. Όσον αφορά στο θέμα που έθεσε ο Δήμαρχος για τις ζημιές από περονόσπορο σε αμπελώνες καθώς από τον ΕΛ.Γ.Α δεν προβλέπεται ασφαλιστική κάλυψη αλλά και που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν με συνεχόμενα αιτήματα από τους πληγέντες παραγωγούς, τα στελέχη του ΕΛ.Γ.Α. ανέφεραν χαρακτηριστικά, «κατά τους επιτόπιους ελέγχους μας σε αμπελώνες της περιοχής διαπιστώσαμε ότι θα προκύψει σημαντική μείωση στην προβλεπόμενη παραγωγή σταφυλιών λόγω της προσβολής από περονόσπορο. Μετά από αυτό και με δεδομένο πως ο ΕΛ.Γ.Α. δεν καλύπτει το συγκεκριμένο φαινόμενο ενημερώσαμε την κεντρική υπηρεσία με εκθέσεις μας όπου περιγράφουμε το μέγεθος της ζημιάς».

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ