«Είτε με λιγότερα είτε με περισσότερα ο κόσμος Πάσχα θα κάνει»

Τοπικά

Η Πόπη Μάντη για τις τιμές στα αμνοερίφια λίγο πριν το Πάσχα

Η ακρίβεια – όπως όλα δείχνουν – θα «χτυπήσει» και το Πάσχα, καθώς πολλά από τα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο εορταστικό τραπέζι καταγράφουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές τους.

Η κίνηση στα καταστήματα είναι ακόμη υποτονική καθώς πολλοί καταναλωτές περιμένουν το δώρο του Πάσχα και το επίδομα – όσοι το λάβουν – προκειμένου να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, η τιμή του κατσικιού για το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να φτάσει στα 13 ευρώ, ενώ το αρνί θα φτάσει στα 11 ευρώ.

Η Ποπή Μάντη από την Αγορά Κρεάτων Μάντη ρωτήθηκε για την εικόνα λέγοντας ότι στις επόμενες ημέρες η κίνηση θα αυξηθεί ενώ ήδη υπάρχουν και οι πρώτες παραγγελίες.

Αρνί και κατσίκι είναι στην κορυφή της προτίμησης των καταναλωτών, έστω και αν τα δυο τελευταία χρόνια πολλές οικογένειες μειώνουν την ποσότητα που αγοράζουν: «Τα τελευταία δυο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας, οι οικογένειες δεν έκαναν όλοι μαζί Πάσχα. Αυτό είχε σαν συνέπεια να μειώνουν και τα κιλά του κρέατος. Τι να το κάνει κάποιος ένα ολόκληρο αρνί αν στο τραπέζι καθίσουν τρεις άνθρωποι;» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να πάρουν μισό αρνί ή τμήματα του αρνιού ή του κατσικιού για το Πάσχα.

Κοκορέτσι και άλλοι μεζέδες…

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών αλλά και το έλλειμμα γνώσης βγάζουν εκτός… πολλά από τα εδέσματα που είναι συνδεδεμένα με τον πασχαλιάτικο τραπέζι. Το κοκορέτσι είναι ένα από αυτά! Η αλήθεια είναι, σύμφωνα με την κα. Μάντη ότι όταν φεύγουν οι παλιότερες γενιές σταματούν πολλά από τα έθιμα που συνδέονται με εδέσματα.

Μεγάλο Σάββατο… πριν φύγουν για το χωριό

Σύμφωνα με την κα. Μάντη η μεγαλύτερη κίνηση σε όλα τα κρεοπωλεία είναι το Μεγάλο Σάββατο πριν αναχωρήσουν οι περισσότεροι για τα χωριά. «Εκείνη τη μέρα έρχονται οι περισσότεροι. Αγοράζουν το κρέας, έχουν μαζέψει και τα υπόλοιπα και φεύγουν για το Πάσχα στο χωριό. Οι σούβλες ετοιμάζονται και το τραπέζι θα στρωθεί είτε με περισσότερα είτε με λιγότερα…» καταλήγει ευχόμενη υγεία και αγάπη σε όλο τον κόσμο που βιώνει δύσκολες καταστάσεις για πολλά συνεχόμενα χρόνια.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ