Δυσκολεύει η κατάσταση στα νοσοκομεία 

Τοπικά

Επιβαρυμένη είναι η εικόνα στα τοπικά νοσοκομεία στο μέτωπο της αντιμετώπισης την πανδημίας με την επαναλειτουργία της 3ης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων στο ΠΓΝΙ να θεωρείται δεδομένη τις επόμενες ημέρες.

Βέβαια, αυτή η επιβάρυνση δεν προέρχεται ευθέως από την αύξηση των κρουσμάτων στης περιοχή, με δεδομένο πως ένα ποσοστό άνω του 40% των νοσηλευόμενων στο ΠΓΝΙ προέρχεται από την Αλβανία, όπου η κατάσταση παραμένει δύσκολα διαχειρίσιμη. 

Μάλιστα, τα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων από το φθινόπωρο έχουν σηκώσει μέρος του βάρους του συστήματος υγείας της γειτονικής χώρας, δεχόμενα αλλοδαπούς και ομογενείς ασθενείς με κορωναϊό.  

Μέχρι χθες το μεσημέρι στο ΠΓΝΙ νοσηλεύονταν 29 ασθενείς στις δύο ΜΕΛ και τέσσερις ασθενείς διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο ΠΓΝΙ, με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων των τμημάτων του νοσοκομείου και της διοίκησης, για να εκτιμηθεί η κατάσταση και πως αυτή εξελίσσεται, συμφωνήθηκε σε αυτή τη φάση να ξεκινήσει η προετοιμασία για την επαναλειτουργία της 3ης ΜΕΛ, που φαίνεται, ότι θα χρειαστεί τις επόμενες ημέρες, ίσως και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αντίστοιχα, στο νοσοκομείο Χατζηκώστα μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης νοσηλεύονταν οκτώ ασθενείς στη Μονάδα Λοιμώξεων και τρεις ασθενείς στη ΜΕΘ covid. Μία μάλιστα από τις ασθενείς στη ΜΕΘ covid ανήκει στο προσωπικό του νοσοκομείου, απ’ όπου και μολύνθηκε από τον νέο κορωναϊό. 

 

Φόβοι για νέους περιορισμούς

 

Κρίσιμο δείκτη για τη διαμόρφωση της επιδημιολογικής εικόνας της εκάστοτε περιοχής αποτελούν και οι νοσηλείες ασθενών στα νοσοκομεία. Η πίεση όμως στο σύστημα υγείας της Ηπείρου και δη των Ιωαννίνων, σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ, ενδεχομένως οδηγήσει σε αποφάσεις νέων περιορισμών, αν και οι μισές σχεδόν νοσηλείες δεν προέρχονται από την Ήπειρο, ούτε καν από άλλες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, αλλά από τη γειτονική Αλβανία. 

Κάτι τέτοιο προφανώς δε θα είναι δίκαιο απέναντι στους Ηπειρώτες που έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη τήρηση των μέτρων για πολλούς περισσότερους μήνες μάλιστα από άλλες περιοχές, με δεδομένο, ότι τα περιοριστικά μέτρα εφαρμόστηκαν στα Ιωάννινα, γρηγορότερα από άλλες περιοχές και από το δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου.