Δώρο ζωής σε 52χρονο νεφροπαθή

Τοπικά

Μια ακόμη μεταμόσχευση νεφρού πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Σύμφωνα με ανάρτηση του αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Κωνσταντίνου Χολέβα, τα δύο νεφρικά μοσχεύματα, όπως επίσης το καρδιακό και ηπατικό μόσχευμα, ελήφθησαν από αποβιώσαντα δότη (άνδρας 37 ετών) και μέσω του συστήματος μοριοδότησης του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κατανεμήθηκαν στις ανάλογες μονάδες μεταμοσχεύσεων της χώρας (το καρδιακό μόσχευμα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το ηπατικό στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και από τα νεφρικά μοσχεύματα, το ένα στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών και το έτερο στη μονάδα μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου μας). Πλην του ηπατικού μοσχεύματος, που κρίθηκε μη μεταμοσχεύσιμο, τα υπόλοιπα αξιοποιήθηκαν στα προαναφερθέντα κέντρα.
Η μεταμόσχευση που πραγματοποιήθηκε στο Π.Γ.Ν.Ι. έγινε σε άνδρα 52 ετών, ο οποίος έπασχε από Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια Τελικού Σταδίου και ήταν σε πρόγραμμα υποκατάστασης της νεφρικής του λειτουργίας με αιμοκάθαρση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου. Σύμφωνα με τα στελέχη της μονάδας μεταμοσχεύσεων του Νοσοκομείου, τόσο η μετεγχειρητική πορεία του λήπτη, όσο και η λειτουργία του νεφρικού μοσχεύματος κρίνονται απόλυτα ικανοποιητικές.
Ας σημειωθεί, πως σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες ανάπτυξης του Μεταμοσχευτικού Κέντρου Δυτικής Ελλάδος, μέσω ενοποίησης και συλλειτουργίας των μονάδων μεταμοσχεύσεων του Π.Γ.Ν. Ιωαννίνων και αυτής του Π.Γ.Ν. Πατρών. Η επίτευξη αυτού του στόχου αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στον τομέα των μεταμοσχεύσεων οργάνων στην περιοχή μας, αυξάνοντας τον αριθμό των κατ’ έτος πραγματοποιούμενων επεμβάσεων και μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο παραμονής των ασθενών συμπολιτών μας στις λίστες αναμονής προς μεταμόσχευση. Η υποστήριξη και ενίσχυση του Κέντρου αυτού μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα από τα «στοιχήματα» της αμέσως επόμενης περιόδου.