«Data room» για ενημέρωση για τον οδοφωτισμό

Τοπικά

Με το θέμα της αναβάθμισης του οδοφωτισμού με LED -και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί γύρω από τον διαγωνισμό- να έχει απασχολήσει αρκετά την τοπική επικαιρότητα, η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε μερικές διευκρινίσεις, υπερασπιζόμενη τις μέχρι στιγμής ενέργειες της.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση επιλογή της Δημοτικής Αρχής είναι το έργο να καλύψει όλη την έκταση του Δήμου, από το κέντρο της πόλης μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό και το κόστος του έργου αλλά και η συντήρησή του για τα επόμενα χρόνια να μην επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ τους δημότες.

«Με αυτές τις βασικές αρχές ελήφθη η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο τέλος Οκτωβρίου. Στα μέσα Δεκεμβρίου η Περιφέρεια Ηπείρου αποφάσισε την ένταξη του Δήμου στον μηχανισμό ELENA για την ωρίμανση του έργου.

Μέσα σε τέσσερις μήνες και εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών λόγω της πανδημίας, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του Δήμου με την Περιφέρεια Ηπείρου εγγυάται την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε ταχύτατους χρόνους καθώς ήδη έχουν ωριμάσει παρόμοια έργα τόσο στην Περιφέρεια όσο και σε άλλους δήμους της Ηπείρου.

Η διαδικασία αυτή δεν επιφέρει κανένα κόστος για το Δήμο Ιωαννιτών. Δίνει την δυνατότητα άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων. Εγγυάται την κατασκευή ενός μεγάλου ενεργειακού έργου με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς και την συντήρησή του για τα επόμενα δώδεκα χρόνια, χωρίς επίσης κανένα κόστος για το δημότη.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, εγείρουν αντιδράσεις, η κάθε μια για διαφορετικούς λόγους. Ζήτησαν περισσότερα στοιχεία. Τους δόθηκαν. Ζητήθηκε χρόνος να τα μελετήσουν. Τους δόθηκε. Τώρα άλλοι δεν τα θεωρούν επαρκή και άλλοι προτείνουν μία εντελώς διαφορετική διαδικασία», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση που υποστηρίζει πως η πρόταση για μία άλλη διαδικασία, στην παρούσα φάση, αποτελεί πρόφαση για νέα καθυστέρηση που μπορεί να οδηγήσει στη ματαίωση του έργου.

Στα ενδιαφέροντα στοιχεία της ανακοίνωσης είναι και η γνωστοποίηση πως κατόπιν σχετικού αιτήματος προς την Περιφέρεια Ηπείρου, που είναι ο νόμιμος κάτοχος του συνόλου των μελετών και παραμέτρων του έργου από σήμερα Πέμπτη θα λειτουργεί data room σε ειδικό χώρο, στο κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας όπου οι εκπρόσωποι των παρατάξεων θα έχουν την δυνατότητα να δουν το σύνολο των φακέλων και να κάνουν σχετικά ερωτήματα στους υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι για τον σκοπό αυτό.

 

 

Υπερασπίζεται τις διαδικασίες ο περιφερειάρχης

 

Από την άλλη πλευρά, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης μίλησε χθες για την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών αλλά και για τις πολλές περισσότερες ωφέλειες που έχει η διαδικασία του έργου μέσω Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης έναντι της μεθόδου ΣΔΙΤ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «τι ΣΕΑ, τι ΣΔΙΤ, το ίδιο είναι», επιχειρώντας να μετριάσει τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται και να εμμείνει στην ουσία της συζήτησης που έχει να κάνει όπως είπε με την πολλαπλή ωφέλεια του έργου και σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και ως προς την περιβαλλοντική του διάσταση.

Μάλιστα απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για το εάν θα προτιμούσε το έργο της Περιφέρειας για τον οδοφωτισμό, που είναι περισσότερο προωθημένο σήμερα, να γίνει μέσω ΣΕΑ και όχι ΣΔΙΤ όπως και υλοποιείται, ήταν αφοπλιστικός.

«Πιστεύω ότι αν είχαμε κάνει το έργο κι εμείς στην Περιφέρεια με ΣΕΑ, θα ήταν καλύτερα. Εμείς χρειάστηκε να παρατείνουμε το διαγωνισμό για 40 ημέρες για να κάνουμε τροποποιήσεις γιατί είχαν γίνει λάθη. Αν δεν τα είχαμε αλλάξει, δεν ξέρουμε πόσοι θα ερχόταν στο διαγωνισμό. Στο έργο του δήμου Ιωαννιτών, θα γίνει ένας ανοιχτός διαγωνισμός, που ο ανάδοχος θα αναλάβει και τη συντήρηση του δικτύου για 12 χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης.