Αυξάνονται τα κρούσματα της γρίπης

Τοπικά

H πνευμονολόγος Βασιλική Λάζου για γρίπη και ιώσεις

Πολλοί είναι αυτοί που νοσούν με γρίπη αυτή τη περίοδο, ενώ και οι ιώσεις είναι πολλές. Τα περιστατικά της γρίπης είναι πολλά και προκαλούν προβληματισμό στους ειδικούς κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες. Η γρίπη όπως εξήγησε η πνευμονολόγος Βασιλική Λάζου είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο, ενώ μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Η κα. Λάζου εξήγησε ότι η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων.

Οι ιοί της γρίπης επίσης μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του, ενώ παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός -συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους- αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

«Πολλοί είναι αυτοί που έχουν κάνει το εμβόλιο. Ο εμβολιασμός δε σημαίνει ότι δε θα κολλήσει κάποιος γρίπη. Χρειάζεται προσοχή και ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες που θα πρέπει να λάβουν μέτρα, να αποφύγουν τον συνωστισμό και εάν χρειαστεί να βάλουν μάσκα σε εσωτερικούς κλειστούς χώρους. Νοσούν και πολλά μικρά παιδιά που μεταφέρουν τους ιούς στο σπίτι και έτσι δημιουργείται μια αλυσίδα μετάδοσης. Σε γενικές γραμμές δεν χρειάζεται πανικός αλλά προσοχή και λήψη μέτρων» υπογραμμίζει η κα. Λάζου λέγοντας ότι περίμεναν την εμφάνιση της γρίπης αργότερα και όχι τον Δεκέμβριο.

Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το διπλό διαγνωστικό τεστ για κορωνοϊό και γρίπη προτού βρεθούν με οικεία πρόσωπα ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων.

Κορωνοϊός, γρίπη, και  RSV στην έκθεση του ΕΟΔΥ

Στο μεταξύ, αλλάζει ο τρόπος που ο ΕΟΔΥ θα ανακοινώνει πλέον τα κρούσματα κορωνοϊού, γρίπης, RSV αλλά και κάθε αναπνευστικού ιού που ενδέχεται να απασχολήσει τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα δημοσιοποιεί κάθε Πέμπτη τη νέα ενιαία επιδημιολογική έκθεση για τους ιούς του αναπνευστικού. Η νέα επιτήρηση θα περιλαμβάνει, ύστερα από σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων, τον κορωνοϊό, τον ιό της γρίπης και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό.

Η επιδημιολογική έκθεση θα περιλαμβάνει τα εξής δεδομένα:

i) της επιτήρησης κρουσμάτων, νοσηλειών, διασωληνώσεων, και θνησιμότητας για covid-19, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα γονιδιωματικής επιτήρησης και του δικτύου επιτήρησης αστικών λυμάτων,

ii) της επιτήρησης παρατηρητών νοσηρότητας (sentinel) της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) που θα περιλαμβάνουν ποσοστά συμπτωματικών ατόμων στην κοινότητα, καθώς και αριθμό νοσηλειών σε ΜΕΘ,

iii) της εργαστηριακής επιτήρησης αναπνευστικών ιών από το δίκτυο sentinel, και iv) της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγμα ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που προσέρχονται για έλεγχο σε κινητές ομάδες υγείας (ΚΟ.ΜΥ.) του ΕΟΔΥ. Η αλλαγή ήταν επιβεβλημένη, καθώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και o Παγκόσμιoς Οργανισμός Υγείας έχουν εκδώσει νέες τεχνικές οδηγίες για την οργάνωση συστημάτων ενιαίας επιτήρησης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, μετά την παρέλευση της τελευταίας τριετίας που εστίασαν μόνο στον ιό SARS-CoV2 και στις συνέπειες της πανδημίας.

«Έχει επισημανθεί η ανάγκη ενίσχυσης της επιτήρησης των λοιμώξεων, τόσο από τον ιό SARS-CoV-2, όσο και από άλλους αναπνευστικούς ιούς που συνήθως προκαλούν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι συστάσεις για την επιτήρηση περιλαμβάνουν τους πιο συχνά παθογόνα, όπως ο ιός της γρίπης και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Στο πλαίσιο αυτό και σε εναρμόνιση με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών, ο ΕΟΔΥ προέβη σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων επιτήρησης και σε εισαγωγή νέων καταγραφών για την πληρέστερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα και για τους τρεις ιούς» αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην ανακοίνωση του.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ