Ασπίδα προστασίας για τα προϊόντα το «Artemis II»

Τοπικά

Την αναβάθμιση του προγράμματος Artemis ανακοίνωσε προ ημερών το Υπουργείο μαζί με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Το  «Artemis ΙΙ», αξιοποιεί στο έπακρο την ψηφιακή τεχνολογία, αφαιρώντας κάθε ανθρώπινη εμπλοκή σε όλη τη διαδικασία καταγραφής των ισοζυγίων γάλακτος, καθιστώντας αδύνατη την παράκαμψή του ενώ το ίδιο σύστημα θα χρησιμοποιείται για το κρέας και τα αυγά.

Στην ουσία, το κράτος μετά από πολλά χρόνια προχώρησε στην εφαρμογή συστήματος που επιτρέπει να έχει ξεκάθαρη εικόνα για το γάλα, το κρέας και τα αυγά από την γραμμή παραγωγής μέχρι την ώρα που θα φτάσουν τα τελικά προϊόντα  στον καταναλωτή.

Έτσι, εξασφαλίζεται η ποιότητα και ταυτόχρονα προστατεύονται οι παραγωγοί και ο τελικός καταναλωτής που εφόσον αγοράζει ποιοτικό προϊόν πρέπει και να είναι!

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ κ. Παν. Χατζηνικολάου από τα Γιάννενα όπου βρέθηκε στα πλαίσια ενημερωτικής εκδήλωσης για την Γαλακτοκομική σχολή μίλησε για τα  πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν ενώ σημαντικό είναι και το οικονομικό όφελος.

Έρχεται καθολική εφαρμογή

Αυτή τη στιγμή το σύστημα εφαρμόζεται πιλοτικά επί 18 μήνες σε 200 παραγωγούς της Θεσσαλίας με εξαιρετικά αποτελέσματα ενώ η εκτίμηση είναι ότι στους επόμενους 14 μήνες και εφόσον λυθούν κάποια διαδικαστικά θέματα θα μπορεί να γίνει πλήρης ανάπτυξή του στους 50.000 κτηνοτρόφους στο σύνολο της χώρας

Το κόστος εγκατάστασής του μπορεί να καλυφθεί από το παρακράτημα γάλακτος.

Τι θα ισχύει

«Μέσω του «Artemis ΙΙ» οι έλεγχοι των εποπτικών αρχών σε όλο το κύκλωμα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας του γάλακτος γίνονται πιο αποτελεσματικοί, καθώς μέσω του αναβαθμισμένου αυτού συστήματος και τη σύνδεσή του με όλα τα μητρώα του ΕΛΓΟ και του ΟΠΕΚΕΠΕ, εντοπίζονται παρατυπίες και παρανομίες και επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή προστασία των καταναλωτών και των παραγωγών από ελληνοποιήσεις» υπογράμμισε ο κ. Χατζηνικολάου τονίζοντας ότι «το ίδιο μοντέλο θα ακολουθηθεί για κρέας και αυγά».

Ξεκαθάρισε δε ότι μέσα από το αυστηρό πλαίσιο θα μπορούν να ελέγχονται άπαντες και ταυτόχρονα να προστατεύονται άπαντες!

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ