Αργούν ακόμα τα πανηγύρια στα Γιάννενα

Τοπικά

Άγνωστο το πότε θα πραγματοποιηθούν πανηγύρια στην Π.Ε. Ιωαννίνων με δεδομένο πως, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, βασική προϋπόθεση θα είναι η ΠΕ στην οποία προβλέπεται να γίνει η εκδήλωση, να καταγράφει ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με την πρώτη δόση, άνω του 50%.

Στην Π.Ε. Ιωαννίνων, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης με την πρώτη δόση προσεγγίζει μεν το 49%, ωστόσο θα χρειαστούν 14 επιπλέον ημέρες για να δοθεί και το «πράσινο φως», έτσι μέσα στον Ιούλιο δεν προβλέπεται να γίνει κάποιο πανηγύρι. Στην Ήπειρο, αυτή τη στιγμή και για τον Ιούλιο, πανηγύρια μπορούν να διεξαχθούν μόνο στην ΠΕ Θεσπρωτίας, που έχει ξεπεράσει το 62% της εμβολιαστικής κάλυψης, με την πρώτη δόση και μπορεί να δοθεί άδεια, ενώ πιο χαμηλά βρίσκεται το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης σε Άρτα και Πρέβεζα.

Στην ίδια ΚΥΑ αναφέρεται πως στις προϋποθέσεις θα είναι η τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας, η αποφυγή συνωστισμού, τα αντισηπτικά σε τραπέζια και η τήρηση των αποστάσεων σε τραπεζοκαθίσματα με ευθύνη της οικείας δημοτικής αρχής.

Όπως ανέφερε ο Μίλτος Διαμάντης, πρόεδρος του Σωματείου Μουσικών Ιωαννίνων, η κατάσταση είναι αρκετά συγκεχυμένη, ακόμη και για τις περιπτώσεις όπου θα εκδοθεί άδεια τέλεσης ενός πανηγυριού, αφού στην ΚΥΑ δεν υπάρχει σαφήνεια στο τι θα γίνει με τον χορό, που αποτελεί συστατικό και δομικό στοιχείο κάθε παραδοσιακού πανηγυριού.

«Είναι μία κατάσταση πρωτόγνωρη, αλλά το θέμα είναι, ότι συζητάμε για μία δεύτερη σεζόν, που πιθανότατα θα πάει χαμένη, όπως και η περσινή. Ακόμη και να γίνουν όμως κάποια πανηγύρια, δε θα είναι αυτά που ξέραμε, γιατί χωρίς χορό δεν υπάρχει πανηγύρι, επομένως ακόμη κι εκείνοι που θα θελήσουν να διοργανώσουν κάτι, το σκέφτονται δύο και περισσότερες φορές», ανέφερε ο κ. Διαμάντης.