ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΟΚΠΑΠΑ – Με όραμα μια «κοινωνία χαρούμενων ανθρώπων»

Τοπικά

Στη δράση της δημοτικής αρχής, μέσω του ΟΚΑΠΑΠΑ, στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του δημόσιου απολογισμού του Οργανισμού. Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι σε δύσκολες συνθήκες κατάφεραν να ανεβάσουν το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχονται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι «η ραγδαία αύξηση των αναγκών οδήγησε στη δημιουργία ενός εύρους δράσεων, όχι στη λογική της ελεημοσύνης και της φιλανθρωπίας, αλλά της αλληλεγγύης και της ειλικρινούς βοήθειας», αποδίδοντας τα εύσημα τόσο στον πρόεδρο του ΟΚΠΑΠΑ, Φίλιππο Τσουμάνη, όσο και σε ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο και τους εργαζόμενους.
«Η συνεργασία όλων ήταν εξαιρετική και βάζει τις βάσεις για την επόμενη μέρα και τον τρόπο που πρέπει να ασκείται η διοίκηση σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Δήμο», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.
Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Φίλιππας Τσουμάνης έκανε αναλυτική παρουσίαση του έργου και της δράσης του Οργανισμού ενώ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν πρόκειται για προεκλογική εκδήλωση» και ότι «είναι απολογιστική εκδήλωση, στα πλαίσια της υποχρέωσης και της στάσης ευθύνης».
Όπως είπε ο πρόεδρος στόχος την πενταετία που πέρασε ήταν να υλοποιήσουνε μια προοδευτική και συντονισμένη Κοινωνική Πολιτική και να γίνουν τα Γιάννενα πόλη ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. «Το όραμά μας είναι μια κοινωνία χαρούμενων ανθρώπων. Τα 5 χρόνια που πέρασαν, προσηλωμένοι στον στόχο μας, δώσαμε έναν ωραίο αγώνα. Εργαστήκαμε με συγκεκριμένη φιλοσοφία, με οργάνωση, με μεθοδικότητα και με χρηστή διαχείριση και καταφέραμε να επιτελέσουμε ένα έργο που εκτιμούμε ότι είναι σημαντικό. Η πολιτική μας είχε ως επίκεντρο τον άνθρωπο, τον συμπολίτη μας, τις ανάγκες του οποίου βάζουμε πάνω απ’ όλα, μακριά από οποιεσδήποτε μικρο-παραταξιακές σκοπιμότητες».
Ο κ. Τσουμάνης παρουσίασε αναλυτικά και με νούμερα όλα όσα έχουν γίνει από τον ΟΚΠΑΠΑ ενώ παράλληλα στάθηκε στους τρεις πολύτιμους συμπαραστάτες.
Το Δήμαρχο, τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Με την ευκαιρία του Δημόσιου Απολογισμού, ευχαρίστησε ξεχωριστά τον Δήμαρχο, τους εργαζόμενους στον Οργανισμό και σε όλους του πολίτες καθώς και στις Επιχειρήσεις και του Οργανισμούς της περιοχής και την Εκκλησία για την μεγάλη και ποικίλη στήριξη που παρέχουν στις δομές και στις δράσεις του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α..

Οι σημαντικές δράσεις σε αριθμούς

Τα στοιχεία αποτυπώνουν τα πεπραγμένα του ΟΚΠΑΠΑ. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά είναι αυτά που αφορούν παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ αλλά και τον προγραμματισμό πολλών άλλων δράσεων που αφορούν και άτομα ΑΜΕΑ αλλά και ηλικιωμένους με άνοια. Σχεδιασμός που υπάρχει και αναμένεται στο επόμενο διάστημα να πάρει σάρκα και οστά.
Στο Δήμο λειτουργούν 9 Παιδικοί Σταθμοί και 13 Βρεφονηπιακοί Σταθμοί (σύνολο 22). Σήμερα μαζί με τα παιδιά του ΕΣΠΑ στους σταθμούς φιλοξενούνται περίπου 900 παιδιά. Συνολικά από το 2014 έως και σήμερα φιλοξενήθηκαν 6938 βρέφη και νήπια.
Επίσης, λειτουργούν 12 Κ.Α.Π.Η και από την επόμενη εβδομάδα 13. Απασχολούνται 15 υπάλληλοι και εξυπηρετούνται περίπου 3.283 μέλη. Σύντομα λειτουργεί και νέο Κ.Α.Π.Η. στην περιοχή Καρδαμιτσίων. Λειτουργεί ένα ΚΗΦΗ και στόχος είναι η δημιουργία δύο ακόμη Κ.Η.Φ.Η. Οι Δομές του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργούν σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Ιωαννιτών. Συνολικά εξυπηρετούνται 530 περίπου πολίτες.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ