Ελπίδες για καλύτερες ημέρες στην κτηνοτροφία

Τοπικά

Για την αλλαγή στο καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ στάθηκε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκφράζοντας την ελπίδα να λειτουργήσει σε όφελος των παραγωγών και των κτηνοτρόφων της Ηπείρου. 

Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστή η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΔΩΔΩΝΗ από το fund CVC, που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στην εγχώρια αγορά γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, αφού το fund αυτό έχει ήδη δημιουργήσει έναν υπερόμιλο στον οποίο η ΔΩΔΩΝΗ παίζει πια πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Ακόμη, ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι σταδιακά διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για καλύτερες ημέρες στην πρωτογενή παραγωγή και δη στην τοπική κτηνοτροφία, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των μέτρων για την αποτροπή του φαινομένου των ελληνοποιήσεων του εισαγόμενου γάλακτος. 

«Εκτιμώ, ότι όλες αυτές οι αλλαγές στη ΔΩΔΩΝΗ και σε συνδυασμό με τις αλλαγές με τους ελέγχους που γίνονται θα έχουν θετικά αποτελέσματα για τους κτηνοτρόφους, όπως όμως και για το προϊόν ΠΟΠ της φέτας. Η νέα ιδιοκτησία, θεωρώ, ότι μπορεί να συμβάλλει στην προώθηση της φέτας σε παγκόσμιο επίπεδο προς όφελος και των κτηνοτρόφων της περιοχής, που άντεξαν μία πενταετία με χαμηλές τιμές. Πιστεύω, ότι τα δεδομένα θα αλλάξουν και πως από τον Σεπτέμβριο, οι τιμές στο πρόβειο γάλα για τον παραγωγό θα ξεπεράσουν το ένα ευρώ», ανέφερε.

 

Καλύτερα από άλλες περιφέρειες 

 

Ο κ. Καχριμάνης τοποθετήθηκε και για το πρόγραμμα στήριξης των ΜμΕ επιχειρήσεων, λέγοντας πως στην Ήπειρο χει ενταχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα λάβουν ενίσχυση στο αντίστοιχο πρόγραμμα, σε σχέση με άλλες περιφέρειες της χώρας. 

Από την άλλη όμως, υπάρχει και ένας αριθμός 4000 και πλέον επιχειρήσεων, οι οποίες δε ν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και δε θα λάβουν καμία χρηματοδότηση, ούτε φαίνεται πως υπάρχει κάποια ελπίδα, γι’ αυτές μέσω της διαδικασίας των ενστάσεων.