Ανησυχία για προβλήματα και κενές θέσεις

Τοπικά

Ο λόγος για το Τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα και για το Τμήμα Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα

Μπορεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να επλήγη λιγότερο σε σχέση με άλλα περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας μετά από την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό των εισακτέων τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, ωστόσο υπάρχει αγωνία σχετικά με το μέλλον και τις προοπτικές Τμημάτων, που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους προηγούμενους μήνες.

Ο λόγος για το Τμήμα Γεωπονίας στην Άρτα και για το Τμήμα Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής στην Πρέβεζα αντίστοιχα, στα οποία το υπουργείο προχώρησε σε μείωση του αριθμού των εισακτέων, όμως σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης, για δεύτερη χρονιά, τα πράγματα μπορεί να οδηγηθούν σε καταστάσεις που κανείς δε θέλει να φανταστεί, όπως ανέφερε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο κ. Αλμπάνης σημείωσε χαρακτηριστικά πως το στοιχείο που δημιουργεί επιπλέον προβληματισμό είναι η εκκρεμότητα που υπάρχει με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΕ) , που ενώ θα έπρεπε να έχει καταλήξει στις εισηγήσεις της, δεν το έχει κάνει, αλλά φαίνεται, ότι αυτό θα γίνει μετά τις Πανελλαδικές. «Φοβόμαστε λοιπόν, ότι εφόσον οι εισηγήσεις της ΕΘΑΕ ακολουθήσουν τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών, τα νέα δε θα είναι καλά ειδικά για το Τμήμα Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής, για το οποίο και το Τμήμα και η Σχολή και η Σύγκλητος έχουν προτείνει τη μεταφορά του στα Ιωάννινα για λόγους βιωσιμότητας», ανέφερε ο κ. Αλμπάνης σε χθεσινές του δηλώσεις.

Αναφορικά με το Τμήμα Γεωπονίας έδειξε συγκρατημένα αισιόδοξος με το σκεπτικό, όπως είπε, ότι πρόκειται στην πράξη για ένα νέο Τμήμα, με νέο πρόγραμμα σπουδών που ενισχύθηκε σημαντικά και με νέους καθηγητές.

«Είμαστε αισιόδοξοι, ότι οι Ηπειρώτες τουλάχιστον, αλλά και οι μαθητές από τη Δυτ. Ελλάδα γενικότερα, θα αντιληφθούν τη σημασία που έχει η στροφή και η ενασχόληση με τον αγροδιατροφικό τομέα, και η δυνατότητα που δίνεται σε όλους να σπουδάσουν σε ένα Τμήμα με πολλές δυνατότητες και προοπτικές, με πολύ καλύτερο επίπεδο από το παρελθόν και με άμεση σχέση και διασύνδεση με τον αγροδιατροφικό τομέα, που είναι επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της τοπικής οικονομίας στην Ήπειρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα μείνουν χιλιάδες κενές θέσεις

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε μια γενικότερη εκτίμησή του για τις επιπτώσεις τις οποίες μπορεί να έχει η εφαρμογή της ΕΒΕ για δεύτερη χρονιά, τόνισε πως ο συνδυασμός της ΕΒΕ με τον συντελεστή για τα σημαντικά μαθήματα, θα έχει ως αποτέλεσμα, να μείνουν χιλιάδες κενές θέσεις σε πολλά Τμήματα πανεπιστημίων.

«Δεν εισακούστηκε, δυστυχώς, η εναλλακτική πρόταση που καταθέσαμε στο υπ. Παιδείας στη Σύνοδο στις αρχές Μαΐου στα Ιωάννινα, που θα έδινε τη δυνατότητα να «κρατηθούν» οι αριθμοί των εισακτέων στα επίπεδο προ διετίας, ώστε να συμπληρώνεται ένας ελάχιστος αριθμός φοιτητών σε κάθε Τμήμα, εξασφαλίζοντας όμως τη βιωσιμότητά του. Φοβάμαι, ότι σε αρκετά Τμήματα θα προκύψουν προβλήματα βιωσιμότητας και ίσως σε αυτά να είναι και τα δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου μας, αν και ελπίζουμε, ότι τελικά θα αποφύγουμε το κακό σενάριο και θα έχουμε και υψηλότερες βάσεις και μεγαλύτερους αριθμούς εισακτέων», ανέφερε.