Αλυσίδα αλληλεγγύης από τους πολίτες

Τοπικά

Αλυσίδα αλληλεγγύης έχει στηθεί τις τελευταίες ώρες από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα.

Τοπική Αυτοδιοίκηση, εθελοντικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, αλλά και απλοί πολίτες συγκεντρώνουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να ενισχύσουν τους πυρόπληκτους σε όλη τη χώρα. 

Οι συγκλονιστικές εικόνες από την Αττική, την Εύβοια, την Μεσσηνία και την Ηλεία, αλλά και τα δεκάδες μέτωπα κατάσπαρτα ανά την επικράτεια έχουν κινητοποιήσει εκατοντάδες πολίτες όλων των ηλικιών, που προσέρχονται στα σημεία συγκέντρωσης, προσφέροντας υλικό για τις πρώτες δύσκολες ώρες στους πολίτες που δοκιμάζονται. 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν μπορεί να λείπει. Δεκάδες εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού σε όλη τη χώρα είναι παρόντες σε όλες τις πυρκαγιές ενώ βοηθούν πραγματικά σε ό,τι χρειαστεί! Νέα παιδιά που βρίσκονται στις φωτιές βοηθώντας σε πολλά μέτωπα. 

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος του Ερυθρού Σταυρού της περιοχής μας Κώστας Ντακαλέτσης μίλησε για την προσπάθεια που καταβάλλεται ενώ όπως είπε τις επόμενες ώρες αναμένεται με σχετική ανακοίνωση να καλέσουν τον κόσμο να συλλέξει συγκεκριμένα είδη που θα σταλούν στους πυρόπληκτους πολλών περιοχών. 

Την ίδια ώρα έχουν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους ο καθένας μπορεί να καταθέσει χρηματικό ποσό αρκεί να έχει την επισήμανση για τις πυρκαγιές ώστε τα χρήματα αυτά να διατεθούν για τον σκοπό που θέλει ο καταθέτης. 

«Θα κάνουμε συλλογή συγκεκριμένων ειδών που θα υποδειχτούν ώστε να μπορέσουμε να συνδράμουμε στην ικανοποίηση των πρώτων αναγκών των ανθρώπων αυτών που έχασαν τα πάντα» είπε ο κ. Ντακαλέτσης. 

 

Στα βουνά κάνουν περιπολίες 

 

Στο μεταξύ, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται στα άλση προκειμένου να ενισχύσουν με τον τρόπο αυτό την περιφρούρηση των δασών: «Είμαστε σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία προκειμένου να ενισχύουμε και εμείς με όποιον τρόπο μπορούμε. Τα παιδιά κάνουν περιπολίες ενώ μαζεύουν και σκουπίδια που μπορεί να βρουν». 

 

Προσφορά και μέσω του ΟΚΠΑΠΑ 

 

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών από την Ήπειρο αλλά και όλη την Ελλάδα, που σπεύδουν να αποστείλουν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι χρήσιμο αυτές τις δύσκολες ώρες, για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας κατά κύριο λόγο. 

Φορείς της αυτοδιοίκησης, σύλλογοι, σωματεία, φορείς, οργανώσεις, ακόμη και μεμονωμένοι πολίτες, με παιδιά να πρωτοστατούν σε αυτή την κινητοποίηση, έχουν οργανώσει ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης και ήδη τα πρώτα φορτηγά έχουν ξεκινήσει για τις πληγείσες περιοχές. Ο δήμος Ιωαννιτών και ο ΟΚΠΑΠΑ απευθύνουν έκκληση στους πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν, να προσφέρουν οτιδήποτε μπορεί ο καθένας είτε ατομικά είτε συλλογικά και οργανωμένα, μέχρι την Παρασκευή και από ώρες 8.00 έως τις 15.00 καθημερινά στο Κοινωνικό Παντοπωλείο στο ΚΕΠΑΒΙ.

Ιδιαίτερη ανάγκη όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημ. Πάνου υπάρχει για τρόφιμα μακράς διάρκειας, φάρμακα, πάνες για μωρά και ενηλίκους, αλλά και για ζωοτροφές. Ο δήμος Ιωαννιτών βρίσκεται σε επαφή με τον δήμο Μαντουδίου – Λίμνης και Αγίας Άννας στην Εύβοια για τις κατηγορίες των ειδών για τα οποία υπάρχει απόλυτη ανάγκη και προτεραιότητα για αποστολή.

 

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ