«Αλαλούμ» με την επέκταση των τραπεζιών

Τοπικά

Σε μια προσπάθεια συνεννόησης βρίσκεται ο Δήμος Ιωαννιτών με το Σωματείο Καφέ Μπαρ Εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων, αναφορικά με την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων.
Το θέμα αναδείχθηκε μέσα από ρεπορτάζ του ITV την Τρίτη, με επαγγελματίες της εστίασης να σημειώνουν πως, όταν απευθυνθήκαν στον Δήμο για την επέκταση των τραπεζιών τους σε εξωτερικούς χώρους, όπως άλλωστε προβλέπεται από απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, η υπηρεσία καταστημάτων τους ζήτησε εκτός από την αίτηση, να καταθέσουν το 50% του τέλους χρήσης για όλη τη χρονιά και αφού η αίτηση εγκριθεί, τότε θα πρέπει να καταβάλλουν το υπόλοιπο 50%.
Αποδέκτης των διαμαρτυριών έγινε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Τάτσης, που σε χθεσινές του δηλώσεις, επικαλέστηκε συζήτηση που είχε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Οικονομικών Φ. Βάββα, ο οποίος του μετέφερε ότι η διάθεση κοινόχρηστου χώρου, για την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, γίνεται ατελώς.
«Προφανώς υπήρξε κάποια παρεξήγηση που θέλω να πιστεύω ότι αποκαταστάθηκε και λύθηκε μετά την επικοινωνία μου με τον κ. Βάββα. Όσοι δεν πληρώνουν κάποιο ενοίκιο στο δήμο, μπορούν να αιτηθούν τη χρήση κοινόχρηστου χώρου για τραπεζοκαθίσματα χωρίς καμία επιβάρυνση», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη και χθες πάντως, αρκετοί επαγγελματίες στην πόλη επέμεναν, ότι το θέμα δεν έχει διευκρινιστεί επακριβώς και πως θα πρέπει ο δήμος Ιωαννιτών να προβεί σε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το καθεστώς που ισχύει βάσει της νομοθεσίας και των τελευταίων εγκυκλίων, για τα χρήση κοινόχρηστων χώρων και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων.

Υποτονική η κίνηση

Τα καταστήματα εστίασης μπορεί να άνοιξαν αλλά η κίνηση δεν ήταν ικανοποιητική μέχρι στιγμής.
Ο κόσμος δείχνει ακόμη αρκετά φοβισμένος και μουδιασμένος, η κίνηση είναι υποτονική, και σε αυτό ρόλο παίζει και ο άσχημος καιρός και οι εξαιρετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που θα διατηρηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Οι επαγγελματίες στην εστίαση πάντως σύμφωνα με τον κ. Τάτση, δεν είναι ικανοποιημένοι, όχι τόσο από την κίνηση, αφού γι’ αυτό θα χρειαστεί ένα διάστημα 10 ημερών, για μία πιο ασφαλή εκτίμηση, αλλά από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία βρίσκονται πολύ μακριά από τα αιτήματα του κλάδου. «Η προεκλογική εξαγγελία της κυβέρνησης ήταν μείωση του ΦΠΑ στο 11% και στις έκτακτες συνθήκες που βρεθήκαμε, ο ΦΠΑ μειώθηκε στο 13% και για τα ροφήματα μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τάτσης.