Ακριβό μου πετρέλαιο θέρμανσης…

Τοπικά

Ο αντιπρόεδρος των Πρατηριούχων Υγρών καυσίμων κ. Θανάσης Παπαδόπουλος ρωτήθηκε για την άνοδο των τιμών στα καύσιμα.

Το κρύο ειδικά τις τελευταίες μέρες είναι τσουχτερό όμως το ίδιο «τσουχτερή» είναι η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και στο κόστος της βενζίνης που επίσης ακολουθεί ανοδική πορεία.

Η ανοδική τάση των τιμών αποτυπώνεται και στα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (ΥΠΑΝ), με τους  καταναλωτές από μεριάς τους να προσπαθούν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν.

Ο αντιπρόεδρος των Πρατηριούχων Υγρών καυσίμων κ. Θανάσης Παπαδόπουλος ρωτήθηκε για την άνοδο των τιμών στα καύσιμα. Όπως ανέφερε και η εγχώρια αγορά έχει επηρεαστεί από τις διεθνείς τιμές των ενεργειακών προϊόντων, που έχουν εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) να κάνει λόγο για μια πρωτοφανή για τα σύγχρονα ελληνικά δεδομένα ενεργειακή κρίση.

Ένα επιπλέον πρόβλημα που αυξάνει την τελική τιμή της εγχώριας βενζίνης είναι του σχεδόν 1 ευρώ αφορά σε φόρους και τέλη, λιγότερο συμβάλλουν στη διαμόρφωσή της η τιμή του διυλιστηρίου και το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιριών εμπορίας.

Να μειώσουν τον ειδικό φόρο

Πάγιο αίτημα των φορέων και ειδικά των πρατηριούχων της αγοράς είναι η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), καθώς η υιοθέτηση του συγκεκριμένου μέτρου θα ανακουφίσει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους επαγγελματίες «το ζητάμε εδώ και χρόνια να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για να μπορεί ο κόσμος να προμηθευτεί πετρέλαιο που είναι άλλωστε και η καλύτερη πηγή ενέργειας» τονίζει για ακόμη μια φορά ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνοντας ότι οι πρατηριούχοι κάνουν ό,τι μπορούν για να συγκρατήσουν τις τιμές και να έχουν κίνηση στα πρατήρια, σημειώνοντας ότι «χωρίς κίνηση δεν έχουμε δουλειά».

Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει ότι στην αρχή της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης υπήρξε μια σχετική κινητικότητα. Όμως στην παρούσα χρονική φάση, που η ενεργειακή κρίση συμπιέζει τα εισοδήματα των καταναλωτών πρέπει να υπάρξει ενίσχυση και βοήθεια τα νοικοκυριά.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ