4 εκατομμύρια για αποκαταστάσεις δρόμων και πεζοδρομίων

Τοπικά

Την Παρασκευή υπογράφηκε μεταξύ του Δημάρχου Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου και του αναδόχου η σύμβαση και ξεκινά άμεσα

Την Παρασκευή υπογράφηκε μεταξύ του Δημάρχου Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου και του αναδόχου η σύμβαση και ξεκινά άμεσα ένα ευρύ πρόγραμμα παρεμβάσεων για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο αστικό οδικό δίκτυο του δήμου.

Πρόκειται για ένα έργο 4 εκατ. ευρώ που θα απαντήσει σε χρονίζοντα προβλήματα του οδικού δικτύου, των πεζοδρομίων και των διαβάσεων.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου οι υποδομές της πόλης είναι παλιές και σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες.

Μικρού πλάτους πεζοδρόμια, πεζοδρόμια στα οποία υπάρχουν εμπόδια, έλλειψη οδεύσεων ΑμΕΑ, απουσία συχνών και ευδιάκριτων διαβάσεων πεζών, διασταυρώσεις χωρίς κατάλληλη διαμόρφωση και καταστροφές στο οδόστρωμα, είναι ορισμένα από τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί και θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των έργων που θα ξεκινήσουν.

«Πρόκειται για ένα έργο που αποσκοπεί στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και κυρίως στην αύξηση της οδικής ασφάλειας των χρηστών του οδικού δικτύου της κεντρικής περιοχής του Δήμου Ιωαννιτών.

Βασισμένο στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των μετακινήσεων με τον ανασχεδιασμό των οδών, διαμορφώνοντας  ένα αστικό περιβάλλον φιλικό προς τους χρήστες του, με δυνατότητες προσέλκυσης λειτουργιών και οικονομικών δραστηριοτήτων διασφαλίζοντας παράλληλα συνθήκες οδικής ασφάλειας» υπογράμμισε ο Δήμαρχος.

Τα χαρακτηριστικά του έργου και τις παρεμβάσεις που περιλαμβάνει παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος. Όπως είπε θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το έργο ύψους ενός εκατομμυρίου που περιλαμβάνει κυρίως ασφαλτοστρώσεις και θα αναπτυχθεί σε κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης.

«Πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις που θα γίνουν και θα λύσουν προβλήματα. Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως τις αρχές του 2024 όμως σκοπός είναι ο κύριος όγκος του να γίνει μέσα στο διάστημα του καλοκαιριού για να έχουμε και την μικρότερη δυνατή όχληση» υπογράμμισε ο αντιδήμαρχος.

Οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν στην Λεωφόρο Δωδώνης, στην Μακαρίου, την Παπανδρέου, την Κατσάρη, τη Ναπολέοντος Ζέρβα, την Αβέρωφ, την Καραμανλή και την Διονυσίου Φιλοσόφου.

Τι περιλαμβάνουν οι παρεμβάσεις

Οι βασικές εργασίες που θα εκτελεστούν όπως τις ανέλυσε ο αντιδήμαρχος έργων Γιώργος Αρλέτος περιλαμβάνουν:

Ανακατασκευή όλων των διαβάσεων στους οδικούς άξονες της παρούσης

Αντικατάσταση των υφιστάμενων διαβάσεων με νέες, οι οποίες θα είναι κατασκευασμένες με κυβόλιθο ή άλλο κατάλληλο υλικό, ώστε να διασφαλίζεται η αντοχή στον χρόνο και στην χρήση.

Κατασκευή σημείων συμπίεσης (Κυκλοφοριακός λαιμός)

Στο σύνολο των διασταυρώσεων των οδικών αξόνων με καθέτους (του τοπικού οδικού δικτύου) θα κατασκευάζεται σημείο συμπίεσης, όπου το οδόστρωμα στενεύει τοπικά με επέκταση του πεζοδρομίου και από τις δύο πλευρές.

Κατασκευή – αποκατάσταση όδευσης ΑΜΕΑ

Κατασκευή – αποκατάσταση όδευσης ΑΜΕΑ. Για την κατασκευή του οδηγού όδευσης τυφλών χρησιμοποιούνται έγχρωμες ανάγλυφες πλάκες πεζοδρομίου.

– Αντικατάσταση κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης

Στα σημεία που θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις, προβλέπεται αντικατάσταση των πληροφοριακών και απαγορευτικών πινακίδων με νέων, οι οποίες θα είναι από σύγχρονα και ανθεκτικά υλικά. Επίσης θα γίνει αντικατάσταση της διαγράμμισης με θερμοπλαστικές μεμβράνες.

Αποκατάσταση ασφαλτικών οδοστρωμάτων και λοιπών κατασκευαστικών στοιχειών.

Επίσης θα γίνει αποκατάσταση στα κράσπεδα που καταγράφονται φθορές και μεταφορές στα φρεάτια αποστράγγισης του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ