Τι αλλάζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Πολιτική

H Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη για τα Πανεπιστήμια

Δριμύτατη κριτική εξαπέλυσε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας κα. Μερόπη Τζουφη για την κατάσταση στην δημόσια Παιδεία στοχεύοντας στην Ανώτατη αλλά και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ξεκαθάρισε ότι είναι πολλά τα προβλήματα με ελλείψεις προσωπικού, ανύπαρκτες χρηματοδοτήσεις και φυσικά απουσία οποιουδήποτε μέτρου για την επιστροφή των φοιτητών της Ιατρικής στις πρακτικές.
Τα ερωτήματα πολλά, οι απαντήσεις ανύπαρκτες! Το Υπουργείο Παιδείας σφυρίζει αδιάφορα απέναντι στις διαπιστώσεις ότι θα μείνουν εκτός ελληνικών πανεπιστημίων τουλάχιστον πάνω από 20.000 παιδιά.
Το Υπουργείο όρισε τον συντελεστή Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στο 0,80 για όλες τις Σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πλην του Τμήματος Μηχανικών Επιστήμης Υλικών στα Ιωάννινα όπου ο συντελεστής ανέρχεται στο 0,85.

Για να εξηγήσουμε, φέτος για πρώτη φορά, για την εισαγωγή υποψηφίων σε ΑΕΙ απαιτείται η επίτευξη στις πανελλαδικές εξετάσεις βαθμολογικής επίδοσης ίσης ή μεγαλύτερης της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση.
Η ΕΒΕ διαμορφώνεται από το μέσο όρο των μέσων όρων των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, ο οποίος πολλαπλασιάζεται με συντελεστή που καθορίζεται από τα ιδρύματα εισαγωγής για κάθε Σχολή, Τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση και στρογγυλοποιείται στο δεύτερο δεκαδικό ψηφίο.
Ο συντελεστής βρίσκεται εντός του διαστήματος ελάχιστης και μεγίστης τιμής, που έχει διαμορφωθεί στο εύρος μεταξύ 0,80% και 1,20%, ενώ ως ελάχιστη και μέγιστη τιμή του συντελεστή της ΕΒΕ των ειδικών μαθημάτων ή πρακτικών δοκιμασιών έχουν οριστεί οι τιμές 0,70% και 1,10% αντιστοίχως.

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα εισαχθούν 4.626 νέοι φοιτητές. Η κα Τζούφη τόνισε ότι αναμένεται να έχουν απώλειες εισακτέων περίπου 200 τμήματα σε όλη τη χώρα και αρκετές από τις θέσεις που ανακοινώθηκαν, θα μείνουν τελικά κενές, περί τις 20 με 30 χιλιάδες
Ξεκαθάρισε ότι τα προβλήματα παραμένουν ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία λύση για τους μαθητές των εσπερινών ενώ η λύση των ΙΕΚ που προτείνεται από το Υπουργείο «προϋπήρχε» σύμφωνα με την αναπληρώτρια τομεάρχη και βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ. «Καμία απάντηση δεν δίνεται τι θα γίνει με τους μαθητές των εσπερινών που είναι περίπου 400 άτομα και δίνουν μια δύσκολη μάχη ενώ τα ΙΕΚ υπήρχαν και πριν και είναι κατάρτιση…» ανέφερε μεταξύ άλλων η κα. Τζούφη ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το Υπουργείο «χρωστάει» προσλήψεις εκπαιδευτικών υπογραμμίζοντας ότι την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά για να καλυφθούν οι ανάγκες θα απαιτηθεί πρόσληψη χιλιάδων αναπληρωτών ώστε να καλυφθούν τα κενά. «Χρειάζονται άμεσα 15.000 μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν οι ανάγκες του επόμενου διδακτικού έτους, γιατί αλλιώς, το χρόνου θα απαιτηθούν 80.000 αναπληρωτές-τριες» είπε.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ