ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ-Ψηφιακές δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Εκδηλώσεις

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021,  διοργανώνει για μικρούς και μεγάλους  ψηφιακές δράσεις

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021, με θέμα «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση», διοργανώνει για μικρούς και μεγάλους τις ακόλουθες ψηφιακές δράσεις:
*Ξανασχεδιάζοντας τον φτερωτό κεραυνό του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων: Τολμηροί συνδυασμοί ετερόκλητων αντικειμένων και αναπάντεχα ταιριάσματα, προτείνουν μια διαφορετική θεώρηση του λογότυπου του Μουσείου, σύμφωνη με το πνεύμα του εορτασμού. Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Ιουλία Κατσαδήμα,, Ελένη Βασιλείου
*Χρωματίζω… την προϊστορία στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων: Ψηφιακή εκπαιδευτική – ψυχαγωγική εφαρμογή, που αξιοποιεί εκθέματα από τον τομέα των προϊστορικών συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων. Απευθύνεται σε παιδιά 9 έως 11 ετών και αποσκοπεί στην εξοικείωση με όψεις της προϊστορικής ζωής στην Ήπειρο. Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Ελένη Κοτζαμποπούλου, Παρασκευή Γιούνη, Ελένη Βασιλείου, Χρήστος Κλείτσας

*Ανάρτηση ερωτηματολογίου με τίτλο «Μουσεία στον καιρό της πανδημίας». Οι χρήστες/ επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων στο Facebook θα έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο on line, όπου θα καταγράφουν την εμπειρία τους για τον έναν χρόνο πανδημίας σε σχέση με τα μουσεία. Υπεύθυνοι αρχαιολόγοι: Ελένη Βασιλείου, Ιουλία Κατσαδήμα.
*Διαδικτυακές ξεναγήσεις στις τρεις περιοδικές εκθέσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων από αρχαιολόγους της Εφορείας.
Οι δράσεις θα είναι προσβάσιμες από τις 18 Μαΐου 2021,στον ιστότοπο www.amio.gr και στο κοινωνικό δίκτυο https://www.facebook.com/amiogr.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη!
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων στο άμεσο μέλλον, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της, προγραμματίζει δύο ψηφιακές δράσεις: η μία θα επικεντρώνεται σε ένα επιλεγμένο έκθεμα των Μουσείων της Εφορείας και η δεύτερη θα περιλαμβάνει σύντομες παρουσιάσεις-ξεναγήσεις αρχαιολογικών χώρων του Νομού Ιωαννίνων από τους αρχαιολόγους της.

Δράσεις και από την ΕΦΑ Θεσπρωτίας

Αντίστοιχα στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας θα λάβει μέρος με δύο ψηφιακές εκπαιδευτικές εφαρμογές με τίτλο «Αναζητώντας θεούς και δαίμονες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας» και «Τα παιδία παίζει».
Οι μικροί διαδικτυακοί επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας, επιστρατεύοντας την παρατηρητικότητα και τη φαντασία τους, θα γνωρίσουν θεούς και μυθικά πλάσματα της αρχαιότητας μέσα από αντιπροσωπευτικά εκθέματα της μόνιμης συλλογής, τα οποία διακοσμούνται με θέματα εμπνευσμένα από το δωδεκάθεο και τη μυθολογία. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να συναρμολογήσουν τέσσερα παζλ με χαρακτηριστικά αντικείμενα της έκθεσης και να διατηρήσουν με έναν ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο την επαφή τους με το μουσείο.
Οι εφαρμογές είναι διαθέσιμες μέσω του ιστότοπου www.igoumenitsamuseum.gr και τη σελίδα του μουσείου στο Facebook.
Για το ευρύ κοινό που επιθυμεί να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας, σημειώνεται ότι την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 η είσοδος στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης θα είναι ελεύθερη