Συζήτηση για τη διαχείριση των υδάτων στο λεκανοπέδιο

Πολιτική

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής, η οποία ενημερώθηκε από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ για ζητήματα ποιότητας πόσιμου νερού και απορρύπανσης, μετείχε ο Σταύρος Καλογιάννης.

Την Επιτροπή είχαν κληθεί να ενημερώσουν ο Γ.Γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Αραβώσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Χ. Σαχίνης, και ο Γενικός Διευθυντής Ύδρευσης Γ. Καραγιάννης.
Ο Σταύρος Καλογιάννης έθεσε στην Επιτροπή το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των υδάτων στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι από τον περασμένο μήνα ήδη παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών, όπως της Δημοτικής Ενότητας Παμβώτιδας και της τοπικής κοινότητας Μανολιάσας, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται το οικοσύστημα της λίμνης Παμβώτιδας, η στάθμη της οποίας είναι ήδη χαμηλή για την εποχή.

Τόνισε δε ότι στα εγκεκριμένα σχέδια Διαχείρισης Υδάτων, του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου, υπάρχουν προτάσεις για την αντιμετώπιση με οριστικό τρόπο αυτών των προβλημάτων. Απευθυνόμενος δε στον Γενικό Γραμματέα Περιβάλλοντος ρώτησε ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την προώθηση λύσεων στο θέμα. Ζήτησε επίσης από τον Γ.Γ. στοιχεία για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος «Φιλόδημος» και ειδικότερα για τις προτάσεις που αφορούν έργα ύδρευσης δήμων που έχουν υποβληθεί στο Πρόγραμμα.

Ο Γ.Γ. δήλωσε ότι το υπουργείο εξετάζει τις προτάσεις υδροδότησης των μεγάλων πόλεων ώστε να τις ιεραρχήσει και στη συνέχεια να προχωρήσει η υλοποίηση των έργων. Για τον Φιλόδημο δεν έδωσε στοιχεία.

Τέλος, ο Σταύρος Καλογιάννης αναφέρθηκε στη Σύμπραξη Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που προωθεί η ΕΥΔΑΠ για τη συντήρηση και λειτουργία του δικτύου της, με προοπτική εικοσαετίας. Ο σχετικός διαγωνισμός για πρόσληψη των Συμβούλων που θα κινήσουν τη διαδικασία του ΣΔΙΤ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Ο κ. Σαχίνης απάντησε ότι θα του διαβιβάσει αναλυτικά στοιχεία για το έργο.