Άναψαν φωτιές οι δηλώσεις του δημάρχου για τις καταλήψεις

Νέα

Επιβεβαιώθηκε το χάσμα μεταξύ δημοτικής αρχής και Γ. Λυκογιώργου

Μέχρι τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έφτασαν οι δηλώσεις του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ στο ITV, που είχε χαρακτηρίσει την κατάληψη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «ήττα της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Ο Θωμάς Μπέγκας χαρακτήρισε «ατυχείς» τις δηλώσεις του κ. Ελισάφ και δήλωσε ακόμη πως η «Ενότητα Πολιτών» τάσσεται υπέρ του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου στο πλαίσιο του οποίου θα πρέπει εκ των έσω να οργανωθεί η ασφάλεια των Ιδρυμάτων.

«Καλούμε όλους του πανεπιστημιακούς δασκάλους, κυρίως εκείνους που ασκούν διοίκηση στα Πανεπιστήμια, να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων, πάντα στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου των ιδρυμάτων», κατέληξε ο κ. Μπέγκας. Στο ίδιο πλαίσιο σφοδρή κριτική για τις δηλώσεις του στο ITV εξαπέλυσε και ο κ. Πατσούρας.

Ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ απάντησε στο τέλος, χωρίς να ανασκευάσει ή να ανακαλέσει οτιδήποτε, επισημαίνοντας ωστόσο πως οι δηλώσεις του έγιναν με την ιδιότητα του πρώην ακαδημαϊκού και όχι του δημάρχου της πόλης. «Τα συλλογικά όργανα του Πανεπιστημίου γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα που υπάρχουν και διευρύνονται. Αυτό που είπα, είναι, ότι κατανοώ τα προβλήματα, όμως δε μπορώ να κατανοήσω πως είναι δυνατό, να επιζητά κάποιος τη λύση των προβλημάτων, μέσα από μία κατάληψη, που οξύνει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα. Αν ο στόχος των κινητοποιήσεων είναι, να αποτραπεί για παράδειγμα η επέμβαση, με τις καταλήψεις φέρνουν κάποιοι πιο κοντά αυτό το ενδεχόμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ. Λυκογιώργος: Θα ψηφίζω κατά συνείδηση

Από την άλλη πλευρά, στη χθεσινή συνεδρίαση επιβεβαιώθηκε απόλυτα το πλήρες χάσμα μεταξύ της δημοτικής αρχής και προσωπικά του κ. Ελισάφ με τον πρώην αντιδήμαρχο Γ. Λυκογιώργο. Ο δημ. σύμβουλος στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση πήρε το λόγο γα να καταγγείλει πως με προσωπική απόφαση του κ. Ελισάφ, δεν προσκλήθηκε στη συνεδρίαση της διευρυμένης δημοτικής ομάδας ενόψει του δημ. συμβουλίου και πως στο εξής θα ψηφίζει κατά συνείδηση σε όλα τα θέματα.

«Με ευθύνη του κ. δημάρχου δεν προσκλήθηκα στη διευρυμένη δημοτική ομάδα ενόψει των δύο συνεδριάσεων του δημ. συμβουλίου. Η συμμετοχή μου σε αυτήν προκύπτει δικαιωματικά από την εκλογή μου ως δημ. σύμβουλος στην παράταξη. Μέχρι ο κ. δήμαρχος να αποφασίσει εάν ανήκω ή όχι στην παράταξη, θα ψηφίζω κατά συνείδηση σε κάθε θέμα, χωριστά», ανέφερε ο κ. Λυκογιώργος.

Ο κ. Ελισάφ προτίμησε να μην απαντήσει επί της ουσίας και να επεκταθεί, παραπέμποντας ουσιαστικά σε όσα είχε δηλώσει πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξη Τύπου. Με τον τρόπο αυτό όμως, απλώς επιβεβαίωσε, ότι ο κ. Λυκογιώργος έχει θέσει εαυτόν εκτός της παράταξης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του στο δημ. συμβούλιο, σχετικά πάντα με τη στάση που θα κρατά στις ψηφοφορίες.