ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ – Συγκροτημένο πρόγραμμα για το Μέτσοβο του μέλλοντος

Πολιτική
  • «Θέλω να μεταφέρω την τεχνογνωσία μου στο Δήμο»

 

Με τις εκλογές να απέχουν λίγες μόλις εβδομάδες, ο υποψήφιος δήμαρχος Μετσόβου και επικεφαλής της παράταξης Δύναμις Δημοτών Σπύρος Βασιλείου, μίλησε στα «Π.Ν.» για το όραμά που έχει για τον Δήμο.

«Όχημά» του η όρεξη για δουλειά και η εμπειρία που έχει αποκτήσει τόσο στη διαχείριση οικονομικών πόρων από την επαγγελματική του σταδιοδρομία, όσο και στην πολιτική, ως πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων. Στόχος του κ. Βασιλείου είναι να φέρει την ανανέωση σε όλους τους τομείς του Δήμου, βάσει του προγράμματος που έχει καταρτίσει.

Κύριε Βασιλείου, στις προγραμματικές σας θέσεις υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες προτάσεις. Αναφέρονται ενδεικτικά η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα και του περιβάλλοντος με τον τουρισμό, η διάνοιξη οδικών αρτηριών και η δημιουργία ενός θεματικού πάρκου που θα εκτείνεται από το Ανήλιο μέχρι την Γότιστα. Σε τι όμως σκοπεύετε να δώσετε προτεραιότητα, εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος Μετσόβου;
Καταρχάς η επόμενη μέρα θέλει πάρα πολύ δουλειά, πρέπει όλοι όσοι έχουν όρεξη και μεράκι για δουλειά να δώσουν το κάτι παραπάνω για να πάει ο Δήμος Μετσόβου μπροστά. Ξέρετε το Μέτσοβο έχει ένα όνομα με τεράστια υπεραξία για την οποία πολλοί και αξιόλογοι άνθρωποι δούλεψαν πριν χρόνια. Δυστυχώς τις τελευταίες τετραετίες ο Δήμος Μετσόβου έμεινε στάσιμος και αυτό πρέπει να αλλάξει. Εκεί που πρέπει να επενδύσουμε είναι στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και αυτά είναι ο τουρισμός και τα ποιοτικά προϊόντα του πρωτογενή αλλά και δευτερογενή τομέα. Όσον αφορά τον τουρισμό είναι επιτακτική ανάγκη να εκμεταλλευτούμε ολόκληρο το Δήμο και να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις διανυκτερεύσεις.
Σήμερα το πρόβλημα δεν είναι πού θα παρκάρουν τα λεωφορεία για μία ώρα στην πλατεία, όπως πιστεύουν πολλοί,σήμερα το πρόβλημα είναι πώς θα κάνουμε αυτά τα λεωφορεία να μείνουν και να διανυκτερεύσουν στο Μέτσοβο για να μπορέσουν να δουν όλες τις ομορφιές του Δήμου μας.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού. Οι δυνατότητες ανάπτυξης που έχει στην περιοχή μας είναι τεράστιες. Αρκεί να σημειωθεί ότι ο τζίρος του, σε παγκόσμιο επίπεδο, ξεπερνά ετησίως τα 15 δισ. ευρώ και ο Δήμος μας δεν έχει παρά να διεκδικήσει ένα μικρό μερίδιο.
Δεσμεύομαι για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών όπως η σύσταση επιτροπής προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού που θα αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στην επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου. Επίσης βασικό και συνάμα τεράστιο πλεονέκτημα της περιοχής μας είναι η πρόσβαση στο όρος Λάκμος ή Περιστέρι. Είναι επιτακτική ανάγκη να μελετήσουμε διεξοδικά τους τρόπους αξιοποίησης αυτού του όρους έτσι ώστε να αποτελέσει ένα ακόμη σημείο αναφοράς για την τουριστική βιομηχανία της περιοχής.
Τέλος, όσον αφορά τα πρωτογενή προϊόντα της περιοχής μας πρέπει να επιμείνουμε στην ποιότητα, θεωρώ ότι μόνο μέσω ποιοτικών προϊόντων θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στην παγκόσμια αγορά.Οι παραγωγικοί φορείς πρέπει να παράγουν, αλλά ταυτόχρονα να δίνουν και αξία στο παραγόμενο προϊόν, με εξωστρέφεια και εξειδίκευση, έχοντας παράλληλα την πλήρη στήριξη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένα προϊόν το οποίο πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα είναι η πατάτα χρυσοβίτσας. Εδώ θέλω να πω ότι μια προσωπική μου δέσμευση προς τους παραγωγούς της Χρυσοβίτσας είναι για μένα η πιστοποίηση της πατάτας Χρυσοβίτσας ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).
Ακόμη, έχω ήδη προτείνει τη δημιουργία ενός Πτηνοτροφικού και Κτηνοτροφικού Πάρκου που σημαίνει φθηνές εκτάσεις για τους νέους παραγωγούς, με απώτερο στόχο την αύξηση της απασχόλησης στους νέους!

Αν και δεν είστε πρωτοεμφανιζόμενος στον πολιτικό στίβο, είναι η πρώτη φορά που θέτετε υποψηφιότητα για δήμαρχος. Τι σας παρακίνησε να κατεβείτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
Πριν από λίγους μόλις μήνες, κάποια νέα παιδιά, φίλοι οι περισσότεροι, με πλησίασαν λέγοντας μου ότι πρέπει να βγούμε μπροστά, πρέπει να βάλουμε πλάτη, πρέπει να δώσουμε στους δημότες του Δήμου μας μια ενναλακτική πρόταση. Στη αρχή ήμουν αρκετά επιφυλακτικός γνωρίζοντας ότι μια τέτοια προσπάθεια δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Κάνοντας κάποιες συζητήσεις ανά κοινότητα με γνωστούς και όχι μόνο, είδαμε ότι υπάρχει έδαφος και μάλιστα ο κόσμος ήταν έτοιμος να αγκαλιάσει κάτι νέο, κάτι όμως πραγματικά νέο. Οι επαφές αυτές με τον κόσμο του Δήμου Μετσόβου με έπεισαν να ξεκινήσουμε άμεσα τις διεργασίες για την δημιουργία μιας νέας αυτοδιοικητικής παράταξης για τον Δήμο μας.
Όσον αφορά τη σχέση μου με τον Δήμο μου, πριν από κάποια χρόνια πήραμε την απόφαση εγώ και η σύζυγος μου να μεγαλώσουμε το παιδί μας στον Δήμο Μετσόβου, να μεγαλώσουμε το παιδί μας στο Μέτσοβο. Όλοι εμείς που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας στο Δήμο μας θέλουμε, απαιτούμε και διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για αυτά, να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά που μεγαλώνουν εδώ στα Ιωάννινα, να έχουν τις ίδιες δυνατότητες να προκόψουν στη ζωή τους με τα παιδιά των μεγάλων πόλεων. Αυτό για μένα αποτελεί τον πυρήνα όλης αυτής της προσπάθειας.

Βλέπουμε πως κέντρο αναφοράς σας αποτελεί η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Αν και δεν αποτελεί έκπληξη, δεδομένης της αυξημένης τουριστικής κίνησης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, έχετε διατυπώσει προτάσεις που παρουσιάζουν πρωτοτυπία. Πώς σκοπεύετε να τις χρηματοδοτήσετε;
Αν και 37 ετών, ως Οικονομολόγος έχω την τύχη να έχω ήδη συνεργαστεί με πάρα πολλούς επιχειρηματίες και να έχω εκπονήσει και υπογράψει εκατοντάδες οικονομοτεχνικές μελέτες. Η απορρόφηση κονδυλίων, κυρίως για ιδιωτικές επενδύσεις είναι η δουλειά μου, αυτό κάνω εδώ και χρόνια και το κάνω καλά. Την τεχνογνωσία που έχω αποκτήσει στον ιδιωτικό τομέα θέλω να μεταφέρω και στο Δήμο, αξιοποιώντας τις πηγές και τα εργαλεία χρηματοδότησης που προσφέρονται τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους. Θέλω πραγματικά να είμαι ο Δήμαρχος που θα φέρει τα περισσότερα κονδύλια στον Δήμο Μετσόβου.
Πραγματικά λυπάμαι που τόσα χρόνια χάνονται κονδύλια για τον Δήμο. Θα σας πω και για ένα πρόσφατο περιστατικό όπου συνομιλώντας με νυν δημοτικό σύμβουλο του φάνηκε περίεργο η αναφορά μου στο κομμάτι της κατάθεσης μελετών, κάτι εντελώς ξένο για το Δημοτικό Συμβούλιο!

Πώς βλέπετε τον Δήμο Μετσόβου την «επόμενη μέρα» μετά τις εκλογές και πώς στο τέλος της τετραετίας; Θεωρείτε πως ως δήμαρχος θα μπορέσετε να κάνετε πράξη το όραμά σας; Τι ακριβώς χρειάζεται σήμερα, μια δημοτική αρχή, για να κριθεί ως πετυχημένη;
Μια σοβαρή δημοτική αρχή οφείλει να δεσμευτεί προεκλογικά για συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να είναι κοστολογημένο και να έχει σαφή χρονοδιαγράμματα. Εμείς ως παράταξη διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο και από τις αρχές του έτους όταν και κάναμε την πρώτη μας ομιλία στα Ιωάννινα, να σημειωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν το έχει τολμήσει ποτέ ξανά υποψήφιος Δήμαρχος Μετσόβου, από τα Ιωάννινα λοιπόν και στη συνέχεια σε κάθε κοινότητα με επίσημες ομιλίες παρουσιάζουμε το πρόγραμμα μας και δεσμευόμαστε για τις προγραμματικές μας θέσεις.
Είναι επίπονο και δύσκολο αλλά αξίζει τον κόπο, όλοι στην παράταξή μου είναι άνθρωποι της αγοράς οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο και χρήμα στερώντας τα από τις δουλειές τους και τις οικογένειες τους γιατί πιστεύουν στο εγχείρημα μας. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι να μας κρίνει ο κόσμος του Δήμου Μετσόβου στο τέλος της τετραετίας για την επίτευξη των στόχων μας. Το πρόγραμμά μας παρουσιάζεται και στο διαδίκτυο μετά από κάθε ομιλία μας. Ξέρετε, όταν καταθέτεις γραπτώς το πρόγραμμα σου δεν υπάρχουν δικαιολογίες, στο τέλος θα κριθείς για αυτό και νομίζω ότι εμείς έχουμε ήδη δείξει ότι δεν τα λέμε προφορικά τα γράφουμε και τα καταθέτουμε, «τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν».

Έχετε αναφέρει πως θα κινηθείτε με στοχευμένες δράσεις και σύγχρονες μεθόδους. Ποιες είναι αυτές;
Καταρχάς ένας πετυχημένος Δήμος θα πρέπει να εκμεταλλεύεται όλα τα εργαλεία και όλες τις δυνατότητες που προσφέρει πλέον η τεχνολογία. Εξίσου σημαντικό είναι να μην υπάρχουν διαχωρισμοί ως προς τους δημότες.
Στο πρώτο σκέλος θέλω να σας πω ότι ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τον Δήμο Τρικκαίων και την εταιρεία e-Trikala AE για την μεταφορά τεχνογνωσίας και την συνεργασία των Δήμων Μετσόβου και Τρικκαίων, είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει Εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών και της Διοίκησης του Δήμου για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του δημότη.
Στο δεύτερο σκέλος έχουμε ήδη δεσμευτεί για την λειτουργία γραφείων εξυπηρέτησης δημοτών σε κτιριακές εγκαταστάσεις του Δήμου όπου οι δημότες θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα, θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στα κωμικοτραγικά που ακούμε για διαχωρισμούς δημοτών.

Τέλος, έχετε πει πως η παράταξή σας δεν σκοπεύει να μπει σε αντιπαλότητες. Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί και σαν πρόθεση για μετεκλογική συνεργασία, αν λάβουμε υπ’ όψιν και την εφαρμογή της απλής αναλογικής;
Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι πως η απλή αναλογική δημιουργεί συνθήκες για συνεργασίες ούτως ή άλλως και νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να απορρίψει μετεκλογικές συνεργασίες.
Το κακό όσον αφορά τις άλλες παρατάξεις του Δήμου Μετσόβου είναι πως καμία παράταξη δεν έχει τολμήσει να καταθέσει ένα σαφές πρόγραμμα έτσι ώστε να μπορούμε να βγάλουμε και εμείς τα όποια συμπεράσματα. Δυστυχώς, είμαστε η μοναδική παράταξη που καταθέτει προγραμματικές θέσεις και δεσμεύεται για το πρόγραμμα της.
Θα ήθελα έστω και την τελευταία στιγμή να δω προγράμματα και από τις άλλες παρατάξεις και να μπορούμε να πάρουμε θέση ως προς τις προγραμματικές μας θέσεις. Ξέρετε για μένα η συνεργασία στην αυτοδιοίκηση έχει να κάνει με το ποιες παρατάξεις έχουν παρόμοιες προγραμματικές και όχι με το πώς θα μοιράσουμε τις καρέκλες.
Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ