Σαρωτική νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές

Πολιτική

Μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό που ξεπερνά κάθε προηγούμενο.
Το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνάει τις εννέα μονάδες, προβάδισμα που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων από το 1981 που η Ελλάδα εκλέγει ευρωβουλευτές.
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών και με ενσωματωμένο το 88,13% η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 33,19% και ο ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο 23,78%.
Στην τρίτη θέση πλασάρεται το Κίνημα Αλλαγής με 7,68%, πέμπτο είναι το ΚΚΕ με 5,54%, ενώ η Χρυσή Αυγή υποχωρεί στο 4,86%.
Ακολουθεί η Ελληνική Λύση 4,12 που εκλέγει σίγουρα ευρωβουλευτή και το ΜεΡΑ25 το οποίο αν και συγκεντρώνει ποσοστό 3,06%, εντούτοις η εκτίμηση της Singular Logic είναι ότι τελικά το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη δεν θα εκλέξει τελικά ευρωβουλευτή.
Αντίθετα εκτός ευρωβουλής μένουν, σε σχέση με το 2014, το Ποτάμι που συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 1,60% και οι ΑΝΕΛ που συγκεντρώνουν 0,80% όταν τα δύο κόμματα αυτά είχαν συγκεντρώσει πριν από πέντε χρόνια 6,61% και 3,46% αντίστοιχα. Κάτω από 2% είναι τα ποσοστά της Ένωσης Κεντρώων και της Πλεύσης Ελευθερίας.
Ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων Θοδωρής Τζαρούχης δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και ξεκαθαρίζει ότι η ετοιμότητα στην παράταξη είναι μεγάλη ενόψει και των εθνικών εκλογών που έπονται των αυτοδιοικητικών.
Ο Θοδωρής Τζαρούχης μιλά για την σχέση εμπιστοσύνης που χτίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους πολίτες στους οποίους απευθύνεται με ειλικρίνεια χωρίς να μπαίνει σε «παροχολογίες».

«Γίνανε λάθη στο δήμο Ιωαννιτών»
Στο μεταξύ ερωτηθείς για το Δήμο Ιωαννιτών όπου η Τατιάνα Καλογιάννη τερμάτισε στην τρίτη θέση και δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο, ο Θοδωρής Τζαρούχης αποδίδει το αποτέλεσμα στις προσωπικές λογικές. «Έγιναν κάποια λάθη. Ο στόχος ήταν να περάσει η Τατιάνα Καλογιάννη στο δεύτερο γύρο. Δεν επετεύχθη. Εμείς σαν ΝΟΔΕ κάναμε την προσπάθειά μας. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει ακαμψία και όταν η μια ομάδα πάει κόντρα στην άλλη, όταν δηλαδή εγωιστικά επιβάλλονται απόψεις και θέσεις» είπε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ