Ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές οφειλές του 2019

Πολιτική

O Σταύρος Καλογιάννης για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Καρασιώτου είχε ο Σταύρος Καλογιάννης, με θέμα τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών του 2019.

Όπως είναι γνωστό, με τον Ν. 4611/2019 δόθηκε η δυνατότητα ρύθμισης σε 120 δόσεις των οφειλών που είχαν δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία έως 31/12/2018.

Ο Σταύρος Καλογιάννης τόνισε στη Γενική Γραμματέα ότι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουν προς τα ταμεία τους για τις οφειλές 2019, με συνέπεια να μην έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην επαγγελματική τους δραστηριότητα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ καθυστερεί πολύ να αποστείλει στο ΚΕΑΟ τις οφειλές 2019.

Για το ίδιο θέμα ο Σταύρος Καλογιάννης, είχε καταθέσει τον περασμένο Ιούλιο σχετική Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση, χωρίς όμως να πάρει συγκεκριμένη απάντηση.

Η Γενική Γραμματέας κα Καρασιώτου ενημέρωσε τον Στ. Καλογιάννη ότι έως τις 30/09/2020 αναμένεται να διαβιβαστούν οι ασφαλιστικές οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών στο ΚΕΑΟ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισής τους σε 12 δόσεις.

Για τη θετική εξέλιξη του θέματος, ο Σταύρος Καλογιάννης δήλωσε: «Η ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών του 2019 θα δώσει μεγάλη ανάσα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Η Κυβέρνηση δείχνει, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, ότι λαμβάνει τα σωστά μέτρα για τη στήριξη, με κάθε δυνατό τρόπο, της αγοράς και των ελεύθερων επαγγελματιών. Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε κινούνται και οι πρόσφατες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, όπως:

-Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα κατά 3 μονάδες για το 2021.

-Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2021 για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.

-Η υλοποίηση 3ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής, και δρομολόγηση 4ου. Κόστος: 2,1 δισ. Ευρώ».