Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ-Ερωτήσεις για τα προβλήματα των παραγωγών

Πολιτική

Αποδέκτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπ. Λιβανό, είχε η ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, αναφορικά με το πρόβλημα της ακαρπίας στις ελιές

Αποδέκτη τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπ. Λιβανό, είχε η ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Άρτας, Όλγα Γεροβασίλη, αναφορικά με το πρόβλημα της ακαρπίας στις ελιές αλλά και την πτώση της παραγωγής στα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια.

Αν και το φαινόμενο αφορά σε όλη την επικράτεια, όπως τονίζει η κ. Γεροβασίλη, δραματικές φαίνεται πως θα είναι οι επιπτώσεις για τους ελαιοπαραγωγούς της Άρτας, αφού, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η μείωση της παραγωγής ξεπερνά το 80% στα ημιορεινά και αγγίζει το 90% στον κάμπο σε σχέση με το μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας τριετίας. Η απώλεια εσόδων των ελαιοπαραγωγών υπολογίζεται ήδη σε εκατομμύρια Ευρώ.

Βασική αιτία οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά την ανθοφορία και την καρπόδεση, όχι μόνο στην ελιά, όπου παρατηρείται γενική ακαρπία αλλά και στα εσπεριδοειδή, με την παραγωγή να εκτιμάται μειούμενη κατά 50% – 60 %, αλλά και στα ακτινίδια, με εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής κατά 35% – 45%, σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

Κι ενώ μόλις προ ημερών, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί, μεταξύ άλλων, για τη γενική ακαρπία της ελιάς, κατόπιν ερώτησης που του απηύθυνε, συγκεκριμένα και για την Άρτα, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του Σύριζα-Προοδευτική Συμμαχία, αντί για απαντήσεις και συγκεκριμένα μέτρα, ο κος Στύλιος παραδέχτηκε ότι ούτε έχει κατατεθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε προετοιμάζεται σχετικός φάκελος.

Οι γενικές αναφορές σε προγράμματα του ΕΛΓΑ δεν αρκούν. Αντιθέτως η Κυβέρνηση οφείλει να επεξεργαστεί άμεσο χρονοδιάγραμμα μέτρων στήριξης.

Ας σημειωθεί ότι η μείωση της παραγωγής μοιραία θα έχει αντίκτυπο και στις μονάδες εμπορίας, τυποποίησης – μεταποίησης της Άρτας. Η κατάσταση προοιωνίζεται ακόμη πιο δύσκολη με τις ανατιμήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών τιμολογίων αλλά και με το υπαρκτό κύμα ακρίβειας.

Τέλος, ερωτάται ο υπουργός: «Γιατί δεν έχει κατατεθεί και πότε θα κατατεθεί ο φάκελος για πρόσθετη οικονομική βοήθεια στην Ε.Ε., ιδίως δεδομένου ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε αντίστοιχα αιτήματα και ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει το ΥπΑΑΤ και με ποιο χρονοδιάγραμμα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου που πλήττεται από τη γενική ακαρπία της ελιάς αλλά και την κατακόρυφη πτώση της παραγωγής στα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια στην Άρτα;», καταλήγει.